Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

10 superfoods, które lepiej działają w parze

10 superfoods, które lepiej działają w parze
Zdjęcie: shutterstock

Matematyka wkracza na talerze! Wystarczy trochę pododawać, żeby żyć zdrowiej – trzeba jednak wiedzieć, co do czego. Proste rozwiązania są najlepsze: dodajmy więc superzdrowe do superzdrowego. Poznajcie 10 duetów, które lepiej działają w parze.

Ktoś spyta: jeżeli coś jest zdrowe, pożywne i nazywa się superfood, to czy można to jeszcze podrasować? Tak! To efekt synergizmu, czyli współdziałania dwóch czynników, które w parze mają o wiele większą moc niż oddzielnie. Zjawisko to zachodzące na płaszczyźnie kulinarnej zostało potwierdzone przez naukowców na łamach „American Journal of Clinical Nutrition”. Podkreślają oni, że umiejętne łączenie ze sobą różnych roślin, warzyw i owoców może przynieść duże korzyści dla zdrowia. Poniższe zestawienie przygotowane przez magazyn „Time” jest przewodnikiem po tych duetach, które mają największą siłę dodatniego oddziaływania na zdrowie.

1. Pomidory + oliwa z oliwek

Witaminy i minerały zawarte w warzywach są przyswajane skuteczniej, gdy dodamy do nich tłuszcz roślinny – to oczywiste. W przypadku pomidorów wybór oleju okazuje się bardzo istotny ze względu na likopen, związek z grupy karotenów. Jego spożycie przeciwdziała chorobom sercowo-naczyniowym, miażdżycy, a także nowotworom prostaty, piersi, przewodu pokarmowego. Likopen najlepiej przyswajalny jest w towarzystwie oliwy z oliwek. Badania laboratoryjne wykazały, że łączenie pomidorów np. z olejem słonecznikowym nie pobudza aktywności tej substancji. Pobudza ją za to (prócz oliwy) podgrzanie. Jeżeli uważacie, że sos pomidorowy to nuda, wypróbujcie pomidorowe kaszotto!

2. Łosoś + jarmuż

Wapń i witamina D to para nierozłączna. Witamina D pomaga absorbować wapń z układu pokarmowego do krwi i utrzymywać jego stały poziom. Oczywiście najlepszym źródłem witaminy D jest słońce, lecz gdy zima straszy szarością i nocą, może się przydać jej zapasowe źródło. Wówczas najlepszym substytutem będzie łosoś z dodatkiem bogatych w wapń liści jarmużu.

To co, łosoś na parze plus sałatka z jarmużu?

3. Łosoś + czosnek

Łososia ani czosnku nie trzeba nikomu rekomendować ani opowiadać o ich właściwościach. Wspólnie tworzą zespół do spraw obniżania poziomu złego cholesterolu. Badania, których wyniki opublikowano na łamach „American Journal of Nutrition” w 1997 roku, wykazały, że u mężczyzn z wysokim poziomem cholesterolu, którzy spożywali niespełna gram czosnku i 12 gramów oleju z ryby, poziom złego cholesterolu spadał o 9,5 proc.

4. Zielona herbata + czarny pieprz

Czarny pieprz swój niepowtarzalny aromat i ostrość zawdzięcza piperynie. Wszyscy próbujący zrzucić zbędne kilogramy powinni pokochać tę przyprawę, gdyż blokuje powstawanie nowych komórek tłuszczowych i obniża poziom tłuszczu w krwiobiegu. Razem z zieloną herbatą usprawnia działanie metabolizmu i zapobiega tworzeniu się komórek rakowych. Pieprz zwiększa absorpcję EGCG, związku zawartego w zielonej herbacie, odpowiedzialnego za pobudzenie metabolizmu. Lekko zaostrzona zielona herbata z dodatkiem cytrusów to świetny sposób na rozgrzanie.

5. Kurkuma + pieprz

Kurkuma działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, antyoksydacyjne, a także może zapobiegać powstawaniu nowotworów. Rzecz w tym, że kurkumina, źródło zdrowotnych właściwości tej przyprawy, jest szybko metabolizowana i nie zawsze dochodzi do pożądanej absorpcji. Z pomocą ponownie przychodzi czarny pieprz. Według Melissy Rifkin, dietetyczki z Montefiore Medical Center w Nowym Jorku, przy łączeniu kurkumy z pieprzem aktywność tej pierwszej wzrasta… tysiąckrotnie!

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij