Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

10 superfoods, które pomogą zwalczyć stres

10 superfoods, które pomogą zwalczyć stres
Zdjęcie: shutterstock

Stres w połączeniu z niezdrowym jedzeniem to mieszanka naprawdę wybuchowa. Dlatego nie wolno ulegać podszeptom organizmu, który w sytuacjach nerwowych domaga się od nas cukrów i tłuszczów. Co więc warto mieć pod ręką?

Badania opublikowane w 2014 roku na łamach „Psychoneuroendocrinology” dostarczyły nowych informacji na temat współdziałania dwóch czynników ‒chronicznego stresu i niezdrowego jedzenia. Badaniu zostały poddane kobiety w różnym wieku. Okazało się, że badane, które narażone były na działanie obydwu czynników, cierpiały na otyłość brzuszną, stres oksydacyjny i insulinoodporność (która prowadzi do cukrzycy). Schorzenia te nie występowały, gdy próba ujarzmienia stresu nie opierała się na jedzeniu słodkich i tłustych potraw. Od wielu lat wiadomo także, że produkty zasobne w cukier i tłuszcz przynoszą tylko chwilową poprawę samopoczucia, w dalszej kolejności powodując wahania nastrojów i irytację.

Istnieją jednak superfoods, które nie tylko pomogą ci zwalczyć stres bez efektów ubocznych, ale także pozytywnie wpłyną na stan zdrowia. Gdy czujesz, że poziom kortyzolu niebezpiecznie rośnie, sięgaj po te produkty:

1. Pistacje

Jedzenie dwóch porcji pistacji dziennie pozytywnie wspomaga terapię antystresową. W sytuacjach nerwowych nasze naczynia krwionośne obkurczają się, doprowadzając do podniesienia ciśnienia. Substancje zawarte w pistacjach sprawiają, że przepływ krwi nie jest utrudniony. A poza wszystkim: sama czynność obierania pistacji może mieć terapeutyczny wpływ!

2. Ciemnozielone warzywa liściaste

Główną zaletą tych produktów jest zasobność w kwas foliowy, który pomaga produkować neurotransmitery, w tym dopaminę i serotoninę. Badania opublikowane w 2012 roku w „Affective Disorders” wykazały zależność między ilością kwasu foliowego w organizmie a depresją. Ludzie, których dieta zasobna jest w szpinak, szczaw czy jarmuż, są mniej narażeni na tę chorobę.

3. Kiszone warzywa

Immanuel Kant, klasyfikując śmiech i dobry humor jako funkcje zupełnie fizjologiczne, niezależne od mózgu, nie był w całkowitym błędzie. Okazuje się, że ogromny wpływ na nasze samopoczucie i poziom stresu ma… flora bakteryjna jelit. Sygnały z tej części docierają do mózgu za pomocą nerwu błędnego i regulują nasze samopoczucie. Jeżeli więc musisz pracować pod presją, szczególnie zadbaj o swoje jelita. Możesz to zrobić, włączając do diety produkty kiszone lub jogurty z probiotykami.

4. Łosoś

Przede wszystkim łosoś, ale też dorsz czy sardynki są niezwykle zasobne w kwasy tłuszczowe omega-3. Jak pokazują badania opublikowane w 2011 roku na łamach „Brain Behaviour and Immunity”, spożywanie produktów bogatych w tę substancję powoduje redukcję uczucia niepokoju nawet o 20 procent. Ryby działają jak antydepresanty, lecz bez efektów ubocznych. Alternatywą dla wegan może być portulaka, czyli jadalny chwast.

5. Borówka

Antyoksydanty odpowiedzialne za ciemnofioletowy kolor borówek biorą udział w produkcji dopaminy – hormonu, który reguluje nastrój. Również witaminy A, E oraz magnez, w które obfituje borówka, pomagają obniżać poziom stresu.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij