Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

13 kreatywnych przepisów świątecznych

13 kreatywnych przepisów świątecznych
Ilustracja: shutterstock

Kiedy na wigilijnym stole po raz enty z rzędu lądują tradycyjne pierogi, w domu pachnie karpiem i makowcem, czujesz, że to już było... Nie namawiamy do buntu przeciw tradycji, ale może warto postawić na powiew świeżości na świątecznym stole? Oto 13 wyjątkowych przepisów świątecznych z najpiękniejszych polskich blogów kulinarnych.

1. Wegetariański bigos

Zaczynamy od bigosu w wersji wegetariańskiej, który znajdziemy na jednym z najpopularniejszych blogów wege – u Alicji z Wegan Nerd. Jeśli nie wierzycie, że można zrobić bezmięsny bigos – dajcie się przekonać!

www.wegannerd.pl

2. Wegańskie pierogi ruskie ze „skwarkami” z tempehu

Te pierogi ruskie mogą zdobyć rzeszę fanów. Są pikantne dzięki dodatkowi pasty miso i lekko słonawe dzięki sosowi sojowemu. Spróbujcie ich koniecznie – ten przepis znajdziecie na blogu Food Porn Vegan Style.

www.foodpornveganstyle.blogspot.com

3. Pieczone pierogi z ziemniakami, dynią, jarmużem i parmezanem

Jeśli nie chcecie musieć wybierać pomiędzy pierogami ruskimi, a tymi z grzybami i kapustą, proponujemy rozwiązanie numer trzy – połączenie dyni z parmezanem na pewno zaskoczy Wasze podniebienie. Do tego zamiast gotować pierogi, można je… upiec! Po przepis zajrzycie na bloga Everyday flavours

www.everydayflavours.blogspot.com

4. Gravlax – łosoś marynowany w burakach 

Zamiast karpia postawcie w tym roku na łososia. Zamarynujcie go w soli, cukrze i ziołach. Jakich? Dowiecie się tego z przepisu Tosi z bloga Burczy mi w brzuchu.

 

www.burczymiwbrzuchu.pl

5. Wegański tatar

Czas wziąć na warsztat kolejny klasyk wszelkich spotkań rodzinnych – tatara. Z czego powstaje? Z ryżowych wafli! Jak? Sprawdźcie na blogu erVegan

www.ervegan.com

6. Chutney żurawinowy

Czym urozmaicić smak pieczonego mięsa i pasztetu? Najlepiej słodko-kwaśnym chutneyem żurawinowym z bloga Pieprz czy Wanilia

www.pieprzczywanilia.blogspot.com

7. Paleo kutia bezglutenowa 

Czas na desery. I najlepszy według wielu deser wigilijny – kutię. U Kasi z bloga Cook it lean w wersji bezglutenowej i z dodatkiem zdrowych nasion chia. 

www.cookitlean.pl

8. Panpepato – ciasto z Włoch

To będzie rewelacyjny i prosty przepis na zamiennik dla piernika. Panpepato to tradycyjne włoskie ciasto bożonarodzeniowe. Jak się za nie zabrać? Sprawdźcie na blogu Pyszne Kadry

www.pysznekadry.blogspot.com

9. Wegański makowiec bez pieczenia

Czas na makowca - aczkolwiek z klasyczną wersją ma on niewiele wspólnego. Przede wszystkim to makowiec w wersji raw. Jak przygotować takie cudo? Sprawdźcie na blogu Readeat

 

www.readeat.pl

10. Drożdżowy wieniec z makiem

Ten makowiec to prawdziwe dzieło sztuki – aż szkoda go zjadać. Żeby udał wam się dobrze, postępujcie krok po kroku według instrukcji z bloga Kraina Sosny.

www.krainasosny.pl

11. Trufle orzechowe

Dla zwolenników mniejszych i bardziej po(d)ręcznych słodkości – pomysł na trufle. Zróbcie je według przepisu z bloga Trawka cytrynowa

www.trawkacytrynowa.pl

12. Klementynki w syropie

Jeśli od ciast zrobiło wam się strasznie słodko, spróbujcie tych pachnących świętami klementynek w syropie. Przepis znajdziecie na blogu Plate oj Joy.

www.plateofjoy.blogspot.com

13. Grzane białe wino

Na koniec wariacja na temat dobrze znanego wszystkim grzańca. Z tą różnicą, że czerwone wino zamieniamy na białe i delektujemy się tym cudownie aromatycznym napojem. Co zmieszać z czym - sprawdzicie na blogu Dine & Dash.

www.dine-dash.com

Jeśli wciąż Wam mało - sprawdźcie nasze inspiracje na 12 rybnych potraw wigilijnych

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij