Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy
Zdjęcie: shutterstock

Jeśli na talerz nie zawitał kotlet, gołąbki albo co najmniej burger, uważasz, że cały czas główne danie nie zostało wydane? W takim razie ten materiał jest dla ciebie.

Mamy 18 patentów wyselekcjonowanych z najpiękniejszych wegetariańskich i wegańskich blogów na przepisy, które pozwolą chociaż na kilka dni oderwać się od mięsa i przejść na zieloną stronę mocy. Spróbujcie, bo naprawdę warto!

1. Ogórkowe ruloniki z humusem, marchewką i kolendrą

Zaczynamy od chrupiącej przekąski. Magda z bloga Am Mniam w swojej kuchni bazuje na nieprzetworzonych i niskoprzetworzonych produktach roślinnych. W ruloniki można zawinąć ulubione warzywa i zioła. Pod taką postacią stają się łakomym kąskiem zarówno dla dużych, jak i małych.

Źródło: www.ammniam.pl

2. Pierogi z nadzieniem z bobu i szałwii

Kinga z bloga Green Morning proponuje przepis na pierogi w nieoczywistej odsłonie – z dodatkiem uwielbianego przez wielu bobu i szałwii. Apetyt rośnie w miarę jedzenia i oglądania rewelacyjnych fotografii Kingi.

Źródło: www.greenmorning.pl

3. Tagliatelle z zielonym pesto

Jeśli nie mamy czasu na lepienie pierogów, warto sięgnąć po najbardziej zielone danie w zestawieniu – bezglutenowy makaron z pesto. Michalina na swoim blogu Dziki Naśladowca gotuje, inspirując się istniejącymi przepisami, ale dodaje im zdrowego twista w myśl bycia odżywionym, a nie tylko najedzonym.

Źródło: www.dzikinasladowca.blogspot.com

4. Razowy makaron ze śmietanowym sosem i kurkami

Skoro na tapecie mamy makaron, zaglądamy na bloga erVegan po przepis Eryka. Przygotowując to danie, zmierzycie się ze zrobieniem własnej słonecznikowej śmietanki i przekonacie się, że weganizm na talerzu nie ustępuje smakiem podobnemu makaronowi w wersji znanej z restauracyjnego menu. 

Źródło: www.ervegan.com

5. Curry z tajskim akcentem

Jeśli lubicie kuchnię azjatycką, nie trzeba będzie długo przekonywać was do potrawy, w której pierwsze skrzypce gra zielona pasta curry, szpinak, soczewica i brązowy ryż. Warto zajrzeć na bloga Vegelicious nie tylko po garść wegańskich przepisów, ale również recenzji miejsc, gdzie można dobrze zjeść.

Źródło: www.vegelicious.net

6. Chilli z czarną fasolą i batatami

Na blogu Mniu Mniu roi się od przepisów, które kuszą kolorami i połączeniami. Jeśli jesteście fanami potraw jednogarnkowych, to danie będzie regularnie gościć na waszym stole.

Źródło: www.mniumniu.com

7. Czerwona ciecierzyca z botwinką

Jeśli przygotowanie hummusu macie już w jednym palcu, a apetyt na dania z ciecierzycy rośnie, sięgnijcie po jej czerwoną wersję. Poza gotowaniem ciecierzycy przygotowanie całego dania to 10 minut. Zajrzyjcie na bloga VegeLuv po więcej takich dobroci!

Źródło: www.vegeluv.org

8. Quiche – tarta razowa z ziemniakami i marchewką

Chwalicie sobie szybkie dania? Blog Potrawy Półgodzinne może się stać w tym przypadku waszą ulubioną książką kucharską. Nam do gustu przypadła najbardziej tarta ze składnikami, o które przez cały rok nietrudno ‒ marchewką i ziemniakami. 

Źródło: www.potrawypolgodzinne.blogspot.com

9. Kotlety z kaszy jaglanej i brokułów

Przyszedł czas na kotleta. Ale nie byle jakiego, bo z dodatkiem kaszy jaglanej i brokułów. W tej wersji będzie pysznym wegańskim zamiennikiem mielonego. Po przepis zajrzyjcie na bloga WegAnka!

Źródło: www.weg-anka.blogspot.com

10. Falafel – kotlety z ciecierzycy, z pitą i sosem bakłażanowo-cukiniowym

Kotletów nigdy dość. Skoro da się je zrobić z kaszy jaglanej, da się również z ciecierzycy. Według autorki bloga Zjedz Mnie to jedna z najlepszych wegańskich potraw.  

Źródło: www.zjedz-mnie.pl

11. Kopytka z batatów

Pozostając w klasyce polskiego obiadu, serwujemy kopytka z… batatów. Ania z bloga Grochem o Garnek nadaje leniwym, znanym w zasadzie od przedszkola, zupełnie nowy smak.  

Źródło: www.grochemogarnek.pl

12. Gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną i kalarepką

Powiecie: na gołąbkach nas nie zagniecie! Nieprawda ‒ wystarczy zajrzeć na bloga Zielenina po przepis na gołąbki z kaszą jaglaną. Nie zawiodą nikogo, a ci, którzy rozbudzą swój wegetariański apetyt, znajdą na blogu Magdy niezliczoną ilość przepisów. 

Źródło: www.zielenina.blogspot.com

13. Pieczone bataty z sosem tahini

Bataty zawróciły wam w głowie? Łapcie za te słodkie ziemniaki i rozgrzewajcie piekarniki. Dla nieprzekonanych bataty wymieniamy na marchewki i prosty obiad gotowy! Przepis znajdziecie u Marty, na blogu Jadłonomia.

Źródło: www.jadlonomia.com

14. Pieczone burgery z burakiem, kaszą jaglaną i ziarnami

Czasy złotego kurczaka już dawno przyćmiły burgery. Kochamy je od morza po góry. 100% wołowiny zamienimy na buraczany kotlecik. Głodni? Przepis znajdziecie na pięknym blogu Food Porn Vegan Style.

Źródło: www.foodpornveganstyle.blogspot.com

15. Burger king z batatów i ciecierzycy

Wciąż mało wam burgerów? I batatów? Zajrzyjcie do Ali z bloga Wegan Nerd po przepis na burgera wszystkomającego. I ćwiczcie duże kęsy – inaczej ten burger was pokona, zanim jeszcze otworzycie buzię.

Źródło: www.wegannerd.blogspot.com

16. Mrożone zioła

Zarówno kuchnia wegetariańska, jak i wegańska aż kipią od przypraw. Dlatego mamy dla was patent na zatrzymanie smaku lata również zimą. Pomysł na przechowanie zielonych przypraw zaklętych w lodowe kostki znajdziecie na blogu ZdrowienaTalerzu.pl (zdrowa dieta i przepisy kulinarne Fundacji Źródła Życia©)

Źródło: www.zdrowienatalerzu.pl

17. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

Pełny obiad mamy już za sobą, czas na deser. Zdrowe słodycze istnieją – dowody znajdziecie na blogu Pyszne Wege. Niedowiarków odsyłamy do przepisu!

Źródło: www.pysznewege.com

18. Batoniki amarantusowe

W wielu przepisach pojawiała się kasza jaglana, pora na kolejne bezglutenowe nasionka, czyli amarantus. Batoniki serwowane przez Iwonę z bloga Smakoterapia są witariańskie, bez cukru, glutenu, nabiału i konserwantów. Zdrowa petarda dla każdego histerycznie szukającego „czegoś słodkiego” w zasięgu ręki.

Źródło: www.smakoterapia.blogspot.com

Czas brać się za gotowanie!

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Michał Piątek zapytał(a) 26 września 2014
Jeśli macie ochotę wyrazić swoją opinię na temat mięsa, zapraszam do wypełnienia anonimowego kwestionariusza. Na podstawie wyników badania powstanie praca dyplomowa. Dziękuję za pomoc. Link do ankiety: https://docs.google.com/forms/d/1fEv2Pz4cXl2y4RI1iY9lZw2q_SD63R8EEcL1OzTsWZA/viewform?c=0&w=1?