Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

3 razy wrap

3 razy wrap
Wrap z kurczakiem i truskawkami. Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com

Znudziła ci się zwykła kanapka? Sięgnij po placki tortilli i roluj wrapy! To świetna przekąska, idealna w pracy lub szkole w ramach drugiego śniadania, bezcenna w podróży, na wycieczce czy pikniku. Oto 3 propozycje – a każda inna!

Zaletą wrapów jest ich różnorodność. Wachlarz smaków może być nieskończenie szeroki, a ogranicza go tylko nasza własna wyobraźnia. Produkty, które nie zawsze pasują do tradycyjnego pieczywa, świetnie komponują się z tortillą. Zawijam w nią dosłownie wszystko: mięsa, owoce morza, sery, sezonowe warzywa i owoce. W moich własnych nigdy nie może braknąć choćby jednego listka zieleniny.

Czasem specjalnie przygotowuję kawałek ryby, piekę warzywa czy grilluję krewetki. Innym razem wykorzystuję niezjedzone pozostałości z wcześniejszych posiłków (np. kawałki pieczeni, mięsa, na którym gotowałam bulion czy zupę, resztki wędzonej ryby, jajecznicy, hummusu czy ulubionej sałatki). Gdy przewiduję późniejszą konsumpcję, zawijam wrapy ściśle w folię spożywczą. Dzięki temu ładnie utrzymują swój kształt i nie wysychają. Przyznaję, że sama najczęściej wykorzystuję tortille pszenne, takie najzwyklejsze, ale też te wzbogacone dodatkami smakowymi, jak: siemię lniane, zioła, suszone pomidory, szpinak. Do wyboru mamy też placki bezglutenowe: kukurydziane, gryczane, z mąki ryżowej i wszelakie kombinacje mąk mieszanych. Jest więc w czym wybierać.

Bawcie się rolowaniem i szukajcie swoich ulubionych smaków. Tu panuje pełna dowolność! Na początek możecie wypróbować moje trzy propozycje: mięsną, rybną i wege. Na pewno znajdziecie coś dla siebie. Rolujemy?

Wrap z kurczakiem i truskawkami

Składniki na 2 szt.:

- 2 placki tortilli
- 1 pierś (pojedyncza) z kurczaka
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka oleju rydzowego (lub oliwy extra vergine)
- kilka listków sałaty, młodej botwinki lub szpinaku
- kilka truskawek
- garść szczawiku zajęczego
- 2 łyżeczki octu balsamicznego (gęstego, zredukowanego)
- sól, pieprz do smaku

Pierś kurczaka natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem oraz łyżeczką oleju rzepakowego i zgrilluj lub ugotuj na parze (można też ugotować na osolonym wrzątku, wtedy nie nacieramy). Lekko ostudzone mięso podziel na kawałki, skrop olejem rydzowym i wymieszaj.

Placki tortilli delikatnie podpiecz na patelni grillowej (krótko, aby nie stały się zbyt twarde i łamliwe). Rozłóż na plackach liście sałaty, botwinki lub szpinaku, a także kawałki kurczaka, odszypułkowane i pokrojone truskawki oraz szczawik zajęczy. Skrop odrobiną octu balsamicznego. Ciasno zwiń tortille, zakładając brzegi do środka, tak aby farsz nie wypadał. 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij