Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

5 naturalnych źródeł cynku

5 naturalnych źródeł cynku
Gdzie szukać naturalnych źródeł cynku? Zdjęcie: shutterstock

Łamliwe paznokcie i wypadające włosy? Zamiast kupować kolejną odżywkę do paznokci albo drogą maskę do włosów, sprawdź, czy w twojej diecie nie brakuje cynku. Podpowiadamy, w jakich produktach jest go najwięcej.

Cynk to pierwiastek śladowy niezbędny ludziom, roślinom i zwierzętom. Choć w ciele ludzkim występuje w ilościach śladowych, to znajduje się on we wszystkich częściach naszego ciała – w narządach, tkankach, kościach i mięśniach.

Cynk jest niezbędny już od poczęcia, bo odpowiada za prawidłowy podział komórek w fazie prenatalnej. Pomaga uniknąć wad wrodzonych i przedwczesnego porodu. U dzieci jest kluczowy dla wzrostu, wagi i rozwoju kości. Mężczyzn chroni przed przerostem prostaty, a u kobiet łagodzi objawy związane z napięciem przedmiesiączkowym. Zbyt niski poziom cynku w organizmie zmniejsza odporność. Cynk uaktywnia obszary mózgu odpowiedzialne za smak i zapach. Jest również niezbędny dla skóry, paznokci i włosów, bo przyspiesza odnowę komórek skóry.

Gdzie szukać cynku?

1. Ostrygi, krewetki i inne skorupiaki – ostrygi to nie tylko afrodyzjak, ale też najlepsze naturalne źródło cynku. Już 100 g ostryg pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Nie musicie się obawiać, że zjadając sałatkę z owoców morza, zjecie za dużo cynku. Nasz organizm łatwo pozbędzie się nadmiaru cynku pochodzącego z naturalnych źródeł. Dla tych, którzy nie lubią ostryg – krewetki. Zawierają nieco mniej cynku niż ostrygi, ale są także doskonałym źródłem białka, bez nadmiaru kalorii.

2. Czosnek – lista korzyści z jedzenia czosnku jest długa: to naturalny antybiotyk, podnosi odporność, leczy przeziębienia, dba o zdrowe serce i ma właściwości przeciwnowotworowe. Zjedzenie jednego ząbka nie zaspokoi dziennego zapotrzebowania na cynk (nie namawiam do spożycia całej główki!), ale dodawanie czosnku do potraw to dodawanie porcji cynku w codziennej diecie.

3. Sezam – nasiona sezamu surowe, pieczone albo zmielone w postaci pasty tahini to świetne źródło cynku. W 100 g sezamu znajdziemy 10 mg cynku. Dla lubiących egzotyczne smaki polecam hummus. Ale uwaga na słodkie sezamki – cukier zmniejsza wchłanianie cynku, a więc słodka sezamowa przekąska przyniesie więcej szkody niż pożytku.

4. Migdały – garść migdałów dziennie wspomaga m.in. rozwój mięśni, wpływa na mózg, pomaga zwiększyć libido. Migdały oprócz cynku zawierają również selen i witaminę E. Kto nie ma ochoty na migdały, może skusi się na mleko migdałowe? Szklankę obranych ze skórki migdałów miksujemy na proszek, dodajemy szklankę gorącej wody, przecedzamy przez gazę i mamy pyszny napój.

5. Dziki ryż – jeszcze jedna bomba witaminowo-pierwiastkowa. Zawiera cynk, fosfor, magnez, żelazo oraz witaminy z grupy B. Pamiętajmy jednak, że dziki ryż to nie jest dzika odmiana tradycyjnego chińskiego ryżu (w sklepach można spotkać „mylącą” mieszkankę ryżu dzikiego i parboiled), tylko roślina pochodząca z Ameryki Północnej, którą Indianie nazywali świętym zbożem. Z powodzeniem zastąpi makaron, a więc zamiast się tuczyć glutenem, zjedzmy dziki ryż – nie tylko uzupełnimy cynk, ale też wzmocnimy kości, poprawimy odporność, dostarczymy organizmowi antyoksydantów i ułatwimy trawienie. 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij