Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

5 powodów, by pokochać cynamon

5 powodów, by pokochać cynamon
Zdjęcie: shutterstock

W kawiarniach często obok cukru znajdziecie posypki do kawy – czekoladę i cynamon. Pierwszego nie polecam, bo to zwykle tania czekolada w proszku, a nie rasowe kakao. Natomiast cynamonem poczęstować się warto. Dlaczego?

Moja mama przed wizytą u lekarza wypija jogurt naturalny z cynamonem (oczywiście bez cukru). W ten sposób naturalnie obniża sobie ciśnienie krwi. To tylko jedna z wielu zdrowotnych właściwości cynamonu. Cynamon zawiera magnez, wapń, żelazo i wit. K.

Najpierw jednak dowiedzmy się, jak wybrać prawdziwy cynamon, bo podrabiają go doskonale Chińczycy. Oryginalny cynamon pochodzi z Cejlonu (dziś Sri Lanka). Jego chińska odmiana kasja (cassia) ma bardziej cierpki smak, twarde laski i zawiera sporo szkodliwej kumaryny, która w nadmiernych ilościach jest toksyczna. Dlatego nie dajmy się zwieść niskiej cenie i wybierzmy droższy, ale pochodzący z Cejlonu cynamon, który jest nie tylko przyprawą, ale i lekarstwem.

A teraz pora na 5 powodów, dla których warto pokochać cynamon:

1. Zdrowe serce – cynamon zmniejsza ryzyko chorób serca, obniża ciśnienie krwi i poziom trójglicerydów. Redukuje „zły” cholesterol, a „dobry” pozostawia na odpowiednim poziomie. W ten sposób zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Cynamon przyczynia się do tworzenia skrzepów krwi i zapobiega krwawieniom. Zwiększa również przepływ krwi i aktywuje uszkodzone tkanki do regeneracji.

2. Pomaga w walce z cukrzycą – u osób, które dodawały cynamon do potraw, obniżył się poziom cukru we krwi. Naukowcy już myślą nad wykorzystaniem ekstraktu z cynamonu jako suplementu dla osób dotkniętych cukrzycą typu 2.

3. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka – właściwości przeciwutleniające cynamonu chronią przed uszkodzeniem DNA, mutacją komórek i wzrostem guzów nowotworowych. Na tym nie koniec dobroczynnych działań przeciwnowotworowych cynamonu, który dodatkowo „zachęca” komórki nowotworowe do samozniszczenia. Trwają badania nad lekiem przeciwrakowym na bazie cynamonu.

4. Higiena jamy ustnej – cynamon jest skutecznym środkiem ochrony przed szkodliwymi bakteriami żyjącymi w jamie ustnej powodującymi nieświeży oddech, próchnicę i infekcje jamy ustnej. Szukając naturalnej pasty do zębów, warto zwrócić uwagę, czy zawiera cynamon. Można też dodać odrobinę sproszkowanego cynamonu do porcji pasty do zębów. A zamiast miętowej gumy słodzonej aspartamem poszukajmy cynamonowej.

5. Poprawia urodę – cynamon wymieszany z miodem to lek na trądzik. Wystarczy posmarować na noc wypryski, a rano zmyć twarz dokładnie wodą. Jest to też naturalny botoks dla ust – działa lekko drażniąco i poprawia ukrwienie, dzięki czemu usta wyglądają na pełniejsze. Dodajemy odrobinę sproszkowanego cynamonu do ulubionego błyszczyku do ust i gotowe!


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij