Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia
Ilustracja: shutterstock
Bób, fasola, kapusta… Wiadomo, że po nich można się spodziewać balona w brzuchu. Ale nie tylko po nich! Poznaj produkty spożywcze, które wywołują wzdęcia, a raczej byś ich o to nie podejrzewał.

Tłuste potrawy, obfite posiłki, jedzenie w pośpiechu, produkty z dużą ilością błonnika, warzywa strączkowe, napoje gazowane – to wszystko może powodować nadmierną produkcję gazów i wzdęcia. Osoby znające ten ból (brzucha) na pewno dobrze to wiedzą. A jest ich całkiem sporo, bo – według danych UNC Center for Functional GI and Motility Disorders – nawet 30 proc. ludzi narzeka na wzdęcia i związane z tym bóle brzucha. A prawie połowa z nich szuka pomocy u lekarzy i w aptekach. Wszystkim, którym ta dolegliwość utrudnia życie na tyle, że rezygnują z rozmaitych aktywności, radzimy skonsultować się z lekarzem. Warto także zapoznać się z listą nieoczywistych produktów, które wzdęciom sprzyjają. Oto sześciu „niewinnych” winowajców.

1. Twarde cukierki

Podczas ssania takich cukierków często zasysa się powietrze, które potem powoduje bulgotanie w jelitach. Poza tym część z nich może zawierać substancje słodzące – ksylitol, mannitol lub sorbitol – a ich nadmiar dla wielu oznacza ból brzucha, wzdęcia i biegunkę.

2. Guma do żucia

Żujesz codziennie bezcukrowe gumy i często boli cię brzuch? Winne są zawarte w gumach sorbitol i mannitol. Sorbitol stymuluje perystaltykę jelit i jedzony w dużych ilościach powoduje ból brzucha, a czasem biegunki.

3. Arbuz i spółka

Zawiera dużo wody i cukier, jest smaczny i, wydawałoby się, lekkostrawny. Ale nie dla wszystkich! Ponad 30 proc. ludzi nie toleruje fruktozy – cukru, którego arbuz ma najwięcej. Inne owoce przyprawiające o ból brzucha z tego samego powodu to m.in. jabłka, gruszki, winogrona i melony. Gdy w jelicie grubym dochodzi do bakteryjnej fermentacji fruktozy, powstają w sporych ilościach gazy. Dodatkowo fruktoza wiąże wodę, zwiększa objętość stolca i nasila biegunkę. Jak rozpoznać, czy masz nietolerancję? Są specjalne testy oddechowe. Pacjentowi podaje się doustnie cukier owocowy w konkretnym stężeniu, następnie mierzy zawartość wodoru w wydychanym powietrzu – test zakłada, że organizm człowieka nie wytwarza wodoru. Podejrzewasz, że to twój przypadek? Przestaw się na morele, śliwki, jagody, nektarynki i banany.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
mectest1 zapytał(a) 19 października 2016
Czy alkohol też może mieć wpływ na ból brzucha?