Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

7 powodów, dla których warto jeść bób

7 powodów, dla których warto jeść bób
Zdjęcie: shutterstock
Lato, jak wiadomo nie od dziś, jest czasem wielkiej obfitości. Spośród całej oferty owocowo-warzywnej nietrudno wskazać jego stałe symbole. Wśród nich mocną pozycję zajmuje bób. Oto 6 powodów, dla których warto uznać jego letnie panowanie.

Hegemonię bobu da się zauważyć na całym świecie. Zanim stał się on królem lata we wschodniej Europie, był hodowany przez 8000 lat na Środkowym Wschodzie. Dzisiaj jest uprawiany niemal wszędzie – od Stanów, przez Europę, po północną Afrykę czy południowo-wschodnią Azję. To warzywo wielozadaniowe! Zobaczcie, w czym się specjalizuje.

1. Bób podnosi odporność

Strączkowiec jest prawdziwą kopalnią witaminy C! W 100 g bobu znajduje się aż 19,8 mg tej niezwyciężonej w walce z wirusami broni, co niemal odpowiada jednej tabletce suplementu diety. Dodatkowo, jak dowodzą badania kliniczne, wysoki współczynnik witaminy C w naszym organizmie zmniejsza ryzyko udarów mózgu. Zatem jedząc tę magiczną fasolę, wyposażamy nasz układ odpornościowy we wszystko, czego będzie potrzebował w sezonie największych przeziębień i chorób.

2. Bób wspomaga mózg

Starożytni Rzymianie twierdzili, że bób jest najlepszą przekąską w czasie nauki i pracy umysłowej. Doradzano, aby każdy student, zasiadając do nauki, zaopatrywał się w miseczkę wypełnioną tym szlachetnym warzywem. Ich intuicja była jak najbardziej słuszna. Bób jest także spichlerzem aminokwasów, które znacząco wpływają na produkcję dopaminy – substancji chemicznej używanej do leczenia parkinsona. Co więcej, strączkowiec dostarcza naszemu organizmowi żelazo, którego niedobór prowadzi do anemii skutkującej osłabieniem, zmniejszeniem energii, a w konsekwencji ograniczeniem sprawności mózgu.

3. Bób walczy z nowotworami

Bezpośrednią przyczyną nowotworów jest destrukcja DNA. Zawarta w bobie witamina B9 znacząco zapobiega niszczeniu DNA i pomaga w reprodukcji zniszczonych komórek. Nieobecność tego składnika w naszym organizmie zwiększa ryzyko nowotworów piersi, mózgu, okrężnicy, płuc i krtani. Warzywo charakteryzuje się także niezwykłą właściwością – za pomocą kryjącego się w nim manganu likwiduje wolne rodniki, które niszczą nasze komórki i doprowadzają do nowotworów. 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij