Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba
Oto 7 rzeczy, które możesz zrobić dla swojej wątroby, by działa jak trzeba. Ilustracja: shutterstock

Wątroba to główne laboratorium chemiczne w naszym organizmie – przetwarza, magazynuje, neutralizuje. Należy jej się szacunek! Oto 7 rzeczy, które możesz zrobić dla swojej wątroby, by działa jak trzeba.

Wystarczyłaby kilkunastogodzinna przerwa w jej pracy, a nasze narządy zostałyby zatrute i pożegnalibyśmy się z życiem. Wątroba wprawdzie nie boli, bo nie jest unerwiona, ale jeśli ją źle traktujemy, zaczyna niedomagać. Może się powiększyć i napierać na sąsiednie organy, może ulec stłuszczeniu. Ma zdolność do regeneracji, ale to wymaga czasu i dyscypliny. Jak pomóc naszej wątrobie, żeby dobrze i długo nam służyła?

Po pierwsze – zrób sobie alkoholowy detoks

Wątroba metabolizuje około 95 proc. wypitego alkoholu. Nadmiar mocnych trunków może doprowadzić do jej stłuszczenia, zapalenia czy marskości. Nawet niewielkie ilości, ale przyjmowane regularnie, działają na nią destrukcyjnie. Alkohol po dotarciu do wątroby jest przez nią przetwarzany i neutralizowany, a następnie wydalany. Wątroba przetwarza go w tempie 8-10 g czystego alkoholu na godzinę u kobiet i 10-12 g na godzinę u mężczyzn. Jedno małe (330 ml) piwo ma prawie 12 g alkoholu etylowego (czyli właśnie czystego), a kieliszek wina ‒ prawie 17 g. Czyli uporanie się z dwoma kieliszkami wina zajmie wątrobie prawie cztery godziny.

Jeśli chcesz dać jej trochę wytchnienia, odstaw alkohol na kilka miesięcy. Okazjonalnie pozwól sobie na jeden‒dwa kieliszki wina. Będzie ci wdzięczna!

Po drugie – używaj oliwy extra virgin

Naukowcy z Uniwersytetu w Monastyrze i w Rijadzie przeprowadzili badania na szczurach, w których część zwierząt dostawała toksyczną substancję i oliwę, a druga część tylko toksyczną substancję. Efekt? U gryzoni, którym podawano dodatkowo oliwę, uszkodzenia wątroby były znacznie mniejsze.

Poza tym jeśli masz niewydolną wątrobę, może ona stracić zdolność magazynowania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E i K. Dlatego warzywa należy tuż przed jedzeniem skropić oliwą. To poprawi przyswajalność wspomnianych witamin.

Po trzecie – jedz marchewkę i buraki

Dlaczego akurat te warzywa? Bo wspomagają oczyszczanie i regenerację wątroby. Można je jeść gotowane na parze albo pić świeżo wyciskany z nich sok.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij