Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy styl życia

7 sposobów, żeby przestać marnować jedzenie

7 sposobów, żeby przestać marnować jedzenie
Zdjęcie: shutterstock
Tam, gdzie już nie dochodzi światło lodówki, leżakuje skwaśniały ser. BACH do kosza! Na samym końcu szafki kuchennej zieloniutki chleb. BACH! Nad niejedzonymi owocami żerują muszki owocówki. BACH! W ten sposób wyrzucamy jedną trzecią kupowanego jedzenia.

Polska jest w czołówce krajów marnujących jedzenie. Wyrzucamy niemal wszystko – co roku sumuje się to do 2 mln ton produktów spożywczych w koszu. Po przeliczeniu statystyczny Polak wyrzuca 52 kilogramy żywności. Do tego dochodzi 6,5 ton jedzenia marnowanego przez przemysł*. To nie ma nic wspólnego ani z ekologią, ani ze zrównoważonym rozwojem.

Najczęściej wyrzucamy wędliny, pieczywo, warzywa i owoce, jogurty, ziemniaki i mięso. Dlaczego? Bo termin spożycia uległ przedawnieniu, bo za dużo kupiłeś, a potem za dużo ugotowałeś, bo coś nie posmakowało lub popsuło się ze względu na złe przechowywanie. To jest wynik zwykłych zaniedbań pomieszanych z odrobiną lenistwa. Taka przyprawa nie pasuje do żadnej potrawy. No więc czas się przyłożyć i zacząć prowadzić zrównoważoną kuchnię. Jak się do tego zabrać?

1. Regularnie porządkuj lodówkę

Wracasz z większych zakupów i po prostu pakujesz lodówkę. Wszystko, co przebywało w niej przedtem, wędruje na szary koniec. W tym już otwarte produkty, a także te, których termin przydatności do spożycia się kończy. Większość z nas tak robi. A kiedy wreszcie zdecydujesz się na porządki, znajdujesz dwa otwarte sery, trzy dżemy i obślizgłą szynkę. A do tego kilka przeterminowanych jogurtów. I to wszystko ląduje w koszu. Jest jeden prosty trik, który rozwiąże problem. Układaj produkty według daty ważności. Te, które popsują się najwcześniej, powinny leżeć na samym przodzie, w widocznym miejscu. Tak, to zajmuje czas, jakieś… 15 minut tygodniowo

2. Planuj i realizuj

Zdecydowałaś się zrobić przetwory. W kuchni wylądowały więc kilogramy ogórków na kiszone i owoce na dżemy. Wracasz z tych zakupów i okazuje się, że nie masz już siły na gotowanie. Kolejnego dnia wracasz z pracy i... też jakoś ci się nie chce. Ogórki żółkną, a owoce zaczynają gnić. W końcu się zabierasz, ale i tak dużą część musisz wyrzucić. Jeżeli planujesz wielkie pichcenie, upewnij się, że będziesz mieć siłę, żeby je rzeczywiście zrealizować, i nie zmieniaj kulinarnych planów tylko dlatego, że naszła cię ochota na coś innego.

3. Zadbaj o resztki

Zostało coś z obiadu? Odruch automatyczny – kosz. I tak tego jutro przecież nie zjesz, bo będzie niesmaczne i suche. Nieprawda! Zacznij od zmiany podejścia do resztek. Potraktuj je raczej jako błogosławieństwo (oszczędzasz czas i pieniądze) aniżeli niesmaczne przekleństwo. Klucz to zapakować to, co zostało, w miarę szybko do lodówki (żeby nie zdążyły się rozwinąć bakterie). Postaraj się, żeby wszystko wyglądało apetycznie. W związku z tym poszczególne elementy dania zapakuj do oddzielnych pudełek, żeby nie zrobiła się z tego jedna wielka breja. Na koniec umieść je w centralnym punkcie lodówki, tak żeby nie było wątpliwości, co należy zjeść w pierwszej kolejności.

4. Nie przesadzaj z zapasami

Polacy mają problem z dniami ustawowo wolnymi od pracy. Wizja zamkniętego sklepu nas przeraża. Rozpoczyna się narodowa pielgrzymka do dyskontów. Tworzą się kolejki, półki sklepowe pustoszeją, a lodówki zapełniają się w niekontrolowanym tempie. Kto nie wyrzuca jedzenia po świętach? Pierwszy krok do zmiany rytuału przedświątecznego chomikowania to wyciąganie wniosków, najlepiej na nośniku trwałym. Przy najbliższej okazji zapisz, co się zmarnowało i w jakich ilościach, a następnym razem dostosuj ilość jedzenia do możliwości przerobowych twojej rodziny. Znowu się nie udało? Nie wyrzucaj! Mięso można zamrozić i później zrobić z niego pasztet. Przypilnuj, żeby każdy z domowników zabrał drugie śniadanie złożone z tego, co zalega w lodówce. Zorientuj się też, czy w twoim mieście nie działają organizacje pomagające bezdomnym przyjmujące niektóre poświąteczne produkty.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij