Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

8 superfoods dla zdrowia układu trawiennego

8 superfoods dla zdrowia układu trawiennego
Imbir, aloes, len zwyczajny. Źródło: www.plantgenera.org

Jesienią zdarza nam się jeść tłustsze, bardziej ciężkostrawne rzeczy. Jeśli już skusimy się na niekoniecznie lekkie danie (schabowy u mamusi…?), to przynajmniej zapewnijmy mu towarzystwo, które zdejmie z żołądka ciężar gatunkowy. Oto 8 pomocników!

Jedzeniowa wpadka, za którą płacimy złym samopoczuciem, bo nasz układ trawienny nie wyrabia na zakrętach, zdarza się każdemu. Warto wiedzieć, że część potraw, które powodują uczucie ciężkości w żołądku i dyskomfort po jedzeniu, mogłaby nam nie zaszkodzić, gdybyśmy cały posiłek umiejętnie skomponowali. Jak? Oto dodatki, które są jak koło ratunkowe dla naszego przewodu pokarmowego. Przekonajcie się, dlaczego to działa.

1. Czerwona kapusta

Sałatka z czerwonej kapusty jako dodatek do niedzielnego obiadu to strzał w dziesiątkę. Zawiera substancje, które pozytywnie wpływają na układ pokarmowy. Przede wszystkim błonnik i wodę, które redukują zaparcia i zachowują zdrowie układu trawiennego. Glutamina natomiast przyspiesza regenerację delikatnej tkanki jelit, gdy ta ulegnie podrażnieniu. Nosiciele bakterii Helicobacter pylori (około 30 proc. populacji) powinni wcielić do diety czerwoną kapustę. Badania przeprowadzone przez naukowców z Osaki wykazały, że związki w niej zawarte ograniczają ilość bakterii, zapobiegając powikłaniom. Czerwona kapusta konsumowana w postaci kiszonej jest jeszcze zdrowsza!

2. Aloes

Sok z aloesu dostępny jest już w niemal każdym sklepie. Dobrze jest uraczyć się tym napojem po obfitym posiłku, gdyż redukuje uczucie ciężkości, a także wzdęcia i zaparcia. Prócz doraźnych zastosowań aloes działa również w przypadku poważniejszych schorzeń układu pokarmowego, jak choroba Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita.

3. Kiszone warzywa

Zdrowa flora bakteryjna jelit to nie tylko podstawa dla funkcjonowania układu trawiennego. To także gwarancja naszego dobrego samopoczucia i równowagi psychicznej. To nie dowcip – sygnały z tej części ciała docierają do mózgu za pomocą nerwu błędnego. Kiszone warzywa zawierają więcej dobrych bakterii niż probiotyki, które generują kwaśne środowisko sprzyjające absorpcji witamin i minerałów. Znudzeni ogórkami kiszonymi? Czas na kimchi, czyli tradycyjne koreańskie danie składające się z kiszonych warzyw z dodatkiem ostrych przypraw.

4. Napar z siemienia lnianego

Przygotowanie takiej herbatki jest dziecinnie proste. Wystarczy jedną łyżeczkę siemienia zalać wrzątkiem i gotować przez 10 minut. Dodatni wpływ lnu na układ trawienny jest nie do przecenienia. Dzięki zawartości kwasów omega-3, rozpuszczalnego błonnika i lignanów, które działają przeciwzapalnie, a także w przewodzie pokarmowym zachowują się jak lubrykant, napar z siemienia jest zalecany jako uzupełnienie leczenia w przypadku wielu przewlekłych chorób układu trawiennego (osoby o wrażliwych jelitach powinny pić galaretkę lnianą bez nasionek, po przetarciu przez sitko, małe pesteczki mogą bowiem podrażnić ścianę jelita).

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij