Przejdź do treści

Kasza jaglana – bezglutenowa królowa. Wartości odżywcze, przepisy

Kasza jaglana - bezglutenowa królowa. Wartości odżywcze, przepisy Jo Sonn/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Kasza jaglana, inaczej jagła albo krup, to jedna z najzdrowszych kasz. Nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna, ma właściwości zasadotwórcze, a jej skład to bogactwo witamin i minerałów. Uwielbiają ją weganie i wegetarianie, ale przepisy, które wam polecamy, sprawią, że pokochają ją wszyscy.

Co to jest gluten i jak wpływa na organizm?

Gluten jest to białko roślinne występująca w ziarnach „kleistych” zbóż, np. pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa. Można powiedzieć, że to taki drobny cwaniaczek. Nie lansuje się na grubą rybę, więc większość osób przymyka oko na jego wybryki.

Gluten jest jak cichociemny, przyczajony tygrys czy ukryty smok. Czai się na półce, kryje w słoiku, podstępnie wygląda jak oko Saurona z szafki lub wyziera przez szparę w chlebaku.  Nadmiar glutenu może być zwyczajnie niestrawny, okupiony wzdęciami i kiepskim samopoczuciem. Mr. „G” wręcz oblepia jelita, nie dopuszczając do prawidłowego wchłaniania odżywczych związków zawartych w trawionym jedzeniu.

Ten pan powoli, z dnia na dzień, podstępnie wykańcza delikatne kosmki jelitowe, upośledzając wchłanianie życiodajnych składników. Przez jego działanie po jakimś czasie może dojść do nieszczelności jelita, problemu z usuwaniem toksyn z organizmu i w następstwie do całkowitej nietolerancji glutenu, z chorobami autoagresywnymi włącznie.

Zboża, w ziarnach których zawarty jest gluten, są szeroko wykorzystywane, właściwie codziennie w każdej kuchni. Począwszy od chleba, placków, ciast, płatków, a skończywszy na wypełniaczach w gotowych produktach spożywczych. Najsilniej nasz organizm reaguje na gluten zawarty w oczyszczonej pszenicy, a z niewiadomych powodów ten schowany w owsie jest lepiej tolerowany nawet przez osoby dotknięte całkowitą nietolerancją glutenu – celiakią. Objawy, które powinny nam wskazać, że powinnyśmy ograniczyć kontakt z glutenem, to m.in.:

  • wzdęcia,
  • bolesny i powiększony brzuch,
  • migreny.
Ryż - rodzaje, zalety, właściwości. Przepisy na bezglutenowe dania

Kasza jaglana –  zdrowie bez glutenu

Glutenowym tajniakom mówimy stanowcze NIE! I tu rozpościera się przed nami boska, niczym nieograniczona alternatywa w postaci zbóż bezglutenowych. Nie mniej smacznych, a przy tym o niebo zdrowszych. Na pierwszy ogień idzie kasza jaglana. Podobnie jak quinoa, kasza kukurydziana oraz kasza gryczana nie zwiera glutenu i trzeba ją bezapelacyjnie wprowadzić do menu – naprawdę warto.

Kasza jaglana powstaje z prosa, wygląda jak drobne żółte koraliki z czarną kropką pośrodku. Jest lekko gorzkawa, słodka, słona i neutralna termicznie. Podprażona delikatnie rozgrzewa. Działa:

Kasza jaglana ma też właściwości antywirusowe, osusza nagromadzony w organizmie śluz, polecana przy niestrawności i biegunkach. Charakteryzuje się wysokim poziomem aminokwasów, krzemu (jest więc niezbędna dla urody – zwłaszcza dla pięknych włosów i mocnych paznokci), witaminy E, lecytyny i antyoksydantów.

Wartości odżywcze kaszy jaglanej

Kasza jaglana ma wspaniałe właściwości odżywcze. Syci na długo, jest bogata w białko, witaminy mikroelementy.

100 gram (czyli mniej niż połowa szklanki – szklanka kaszy jaglanej waży bowiem 180g) nieugotowanej kaszy jaglanej zawiera:

  • 346 kcal,
  • 71,6 g węglowodanów,
  • 2,9 g tłuszczu,
  • 10,5 g białka,
  • 3,3 g błonnika,
  • 0,73 mg tiaminy,
  • 2,3 mg niacyny,
  • 10 mg wapnia,
  • 100 mg magnezu,
  • 2,2 mg cynku,
  • 4,8 mg żelaza.
Hashimoto a dieta bezglutenowa

Jak gotować kaszę jaglaną?

Czasami ugotowana kasza jaglana ma wyczuwalny gorzki smak. Żeby tak się nie stało, należy ją odpowiednio przyrządzić – przed gotowaniem najpierw wypłukać w zimnej, a potem gorącej wodzie.

Można też namoczyć kaszę jaglaną na kilka godzin lub pozostawić na noc w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Pomoże to „zdezaktywować” fityniany – związki zawarte w kaszach, utrudniające przyswajanie składników mineralnych.

Ugotowana w odpowiedni sposób może być nawet zdrowym składnikiem deserów. Zmielona na mąkę stanie się focaccią, chlebem czy naleśnikiem. Zmiksowana z owocami stworzy delikatny krem lub budyń z dodatkiem 100% kakao czy naturalnej wanilii. Poleca się na słodko, słono, kwaśno i ostro. Płatki jaglane (również bez glutenu) doskonale nadadzą się do jogurtu czy zrobienia jaglanki.

Innymi słowy – kasza jaglana to świetny pomysł na obiady do pracy, śniadania i kolacje. Wybór ograniczony właściwie tylko wyobraźnią gotującego! Wypróbujcie trzy oryginalne przepisy!

Akcja bez glutenu: kasza jaglana

Kasza jaglana ze świeżym majerankiem – przepis

  • filiżanka kaszy jaglanej
  • kawałek świeżego imbiru
  • łyżka masła
  • łyżka pestek słonecznika
  • garść świeżego majeranku
  • łyżka sosu sojowego Tamari (bez glutenu)

Kaszę jaglaną płuczę na gęstym sicie, przelewając kilka razy wrzątkiem. Podprażam w suchym garnku, dodaję kawałek imbiru, szczyptę soli i zalewam dwiema filiżankami wrzątku. Gotuję pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę.

W tym czasie podprażam słonecznik na małej, suchej patelni. Do miski nakładam 4‒5 łyżek gorącej kaszy, dodaję łyżkę masła, uprażone pestki słonecznika, świeży majeranek i łyżkę sosu sojowego. To jest naprawdę pyszne!

Smoothie jaglane z truskawkami – przepis

– 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
– kubek obranych i umytych truskawek
– świeża bazylia, 6 listków
– filiżanka mleka migdałowego

Wszystkie składniki miksuję i upajam się tym niezapomnianym smakiem lata…

Jaglanka waniliowa – przepis

  • filiżanka kaszy jaglanej
  • garść rodzynek
  • garść pokruszonych migdałów bez skórki
  • łyżeczka masła
  • mleko jaglane lub ryżowe z wanilią
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta soli
  • starta skórka z limonki

Kaszę przygotowuję w taki sam sposób. Podprażam w garnku, dodaję łyżeczkę klarowanego masła i mleko ryżowe waniliowe w proporcji 1:2. W połowie gotowania dodaję garść rodzynek, migdałów, cynamon, kardamon, sól i skórkę tartą z limonki. Serwuję posypaną sezonowymi owocami, najlepiej lekko kwaśnymi i nieziemsko pachnącymi.


Maia Sobczak – dietetyczka holistyczna, wegetarianka. Uwodzi pięknym, zdrowym i smacznym jedzeniem oraz świadomym podejściem do życia. Ćwiczy jogę, kocha zwierzęta, segreguje śmieci i uważnie obserwuje rzeczywistość.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: