Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Akcja bez glutenu: mąka gryczana

Akcja bez glutenu: mąka gryczana
Mąka gryczana powstaje ze zmielonej gryki. Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

W codziennym gotowaniu, w wypiekach słodkich i słonych, warto czasem odstąpić od tradycyjnej mąki pszennej. Oczywiście chodzi o gluten, ale także o urozmaicenie. Dziś w roli głównej mało popularna, a doskonała w wielu wydaniach mąka gryczana.

Jak łatwo się domyślić, mąka gryczana powstaje ze zmielonej gryki. To popularne w Europie zboże spożywa się głównie w postaci kaszy. W Polsce gryka pojawiła się w XIII wieku za sprawą Tatarów. Stąd jej potoczna nazwa tatarka lub kasza tatarczana. Mąkę gryczaną przygotowuje się w łatwy sposób. Chociaż kaszę kojarzymy z brązowymi ziarnami, sama mąka ma jasny, szarobrązowy kolor i podobnie jak mąka jaglana charakteryzuje się lekkim posmakiem goryczki. To dlatego, że mieli się niepalone ziarna gryki.

Mąka gryczana zawiera przede wszystkim magnez, potas i fosfor, a także cynk i żelazo. Skrupulatni odnajdą w niej dodatkowo wapń oraz sód. Jest bogata w niezbędne dla organizmu aminokwasy: lizynę, tyrozynę, leucynę, izoleucynę oraz tryptofan. Ten ostatni wpływa na nasze dobre samopoczucie i prawidłową pracę serca. Warto sięgać po mąkę gryczaną również dlatego, że minerały w niej zawarte mają właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. Przemysł farmaceutyczny podobnie jak medycyna alternatywna już dawno docenił zalety gryki. Jest ona składnikiem leków przeciw żylakom, zwalczających nadciśnienie, hemoroidy i inne choroby układu krwionośnego.

Jak wykorzystać mąkę gryczaną w kuchni? Pomysłów jest wiele. W Rosji robi się z niej słynne bliny. Japończycy robią z niej soba – makaron gryczany dodawany do zup i dań głównych, we Francji z kolei trudno wyobrazić sobie poranek bez galette – gryczanych naleśników na słodko. Mąka gryczana sprawdza się też jako produkt dodawany podczas wyrabiania ciasta na chleb. Można ją dodać do ciasta na kopytka czy do klusek ziemniaczanych.

Jak to zrobić? Domową mąkę gryczaną przygotowuje się z niepalonej kaszy gryczanej. Kaszę gryczaną należy wsypać do wysokoobrotowego blendera lub młynka do kawy. Kaszę mieli się na wysokich obrotach do konsystencji mąki. Tak przygotowaną mąkę polecam przesiać przez sitko, usuniemy w ten sposób wszelkie zanieczyszczenia.

Gdy mąkę mamy gotową, pora na wyzwanie kulinarne. Zrobimy z niej makaron, francuskie naleśniki i wykorzystamy do bezglutenowych krakersów z soczewicą. Czas start!

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij