Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Ale fajna babka!

Ale fajna babka!
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Jeśli planujesz, jak co roku, przygotować klasyczną babkę piaskową – taką z masłem, cukrem, pszenną mąką i tuczącym lukrem – poczekaj. Bo my tu mamy wegańską kuzynkę tradycyjnej baby. To się nazywa pyszny i zdrowy deser!

Ciasta z dodatkiem warzyw kochamy i polecamy. Dzięki nim ciasto jest zdrowsze, wilgotne i naprawdę smaczne. Ale żeby burak w wielkanocnej babie?! A tak. Burak w naszym przepisie jest prawie niewyczuwalny, a swoją funkcję spełnia doskonale. Baba jest całkowicie wegańska, nie zawiera niezdrowych tłuszczy, cukru ani mąki, która tuczy. Masło zastąpiliśmy olejem kokosowym, cukier – naturalnym słodem z buraka i agawy, a mąka powstała po zmiksowaniu orzechów i płatków owsianych. Kleik z siemienia lnianego idealnie zastępuje jajka. Czego chcieć więcej? Polewy czekoladowej. O nią też się nie musisz martwić!

Składniki:

- 2 szklanki startego buraka
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek ciepłej wody
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- szklanka płatków owsianych
- szklanka orzechów laskowych
- 5 łyżek syropu z agawy
- szczypta soli
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść miechunki + kilka łyżek mąki pełnoziarnistej
- 4 łyżki kakao (opcjonalnie)

Dodatkowo:

- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju kokosowego
- płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie:

Dzień wcześniej buraki porządnie wyszoruj, osusz, zawiń w folię do pieczenia i piecz w temperaturze 220 stopni, aż będą zupełnie miękkie. Odstaw do wystygnięcia. Pozbądź się skórki. Zetrzyj buraki na tarce o dużych oczkach. Siemię lniane zalej wodą i odstaw, aż napęcznieje. W mikserze umieść płatki owsiane i zmiksuj na mąkę. Tak samo zrób z orzechami. Mąkę pełnoziarnistą połącz z mąką z orzechów i płatków owsianych. Dodaj sodę, kakao i proszek do pieczenia. Miechunkę namocz w ciepłej wodzie przez 10 minut. Odsącz i osusz. Posyp mąką i dodaj do reszty suchych składników. W rondelku rozpuść olej kokosowy. Czekoladę posiekaj drobno. Buraka połącz z mlekiem, siemieniem lnianym, czekoladą, olejem, syropem z agawy i solą. Dokładnie wymieszaj. Powoli wsyp suche składniki do mokrych. Cały czas mieszaj. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Foremkę wysmaruj olejem i posyp odrobiną mąki. Przelej masę do foremki i piecz przez godzinę, aż patyczek będzie czysty. Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni. Wyjmij ciasto do ostudzenia. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i olej kokosowy. Wymieszaj. 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij