Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

Alergie, które chodzą parami

Alergie, które chodzą parami
Zdjęcie: shutterstock
Jesteś uczulony na orzeszki ziemne? Uważaj na rośliny strączkowe. Mleko wywołuje u ciebie wysypkę? Ostrożnie z wołowiną. Alergie mogą występować w parach. Zdecydowanie warto je znać, zwłaszcza że niektóre z nich są naprawdę zaskakujące!

Bierzesz gryza soczystego jabłka, a po chwili usta zaczynają cię swędzieć, a na języku i w gardle czujesz opuchnięcie i mrowienie. O ile wiesz, jesteś uczulony na pylącą brzozę, więc co się dzieje? Pewnie cierpisz na coś, co nazywa się zespołem alergii jamy ustnej. To odczyny krzyżowe między białkami alergenów pyłków drzew a owocami, jarzynami czy orzechami. Dlatego osoby kichające z powodu kwitnienia brzozy często będą mieć też łagodną alergię na jabłka i orzechy laskowe. – W odróżnieniu od prawdziwej alergii pokarmowej zespół alergii ustnej zwykle ogranicza się do warg, języka, gardła – mówi dr Bryan Martin, prezes American College of Allergy, Asthma and Immunology. Jakie zatem alergie mogą występować razem i często to robią? Niektóre pary mogą cię zdziwić.

Mleko krowie i wołowina

Jeśli masz alergię na mleko (nie myl z nietolerancją laktozy), to pewnie myślisz, że wystarczy zamówić burgera bez sera i będzie dobrze. Wielu z nas traktuje nabiał i mięso jak dwie różne kategorie żywności, mimo że pochodzą od tego samego zwierzęcia. Jednak około 10 proc. ludzi mających alergię na mleko krowie doświadcza też reakcji alergicznej na wołowinę (mówią o tym np. badania dr. Scotta Sicherera z Nowego Jorku, specjalisty w dziedzinie alergii).

Lateks i kiwi

To połączenie wydaje się dziwne, ale trzeba pamiętać, że lateks pochodzi z roślin kauczukodajnych. Ludzie, którzy są uczuleni na lateks, mogą mieć też zespół alergii ustnej (niepełnowymiarową alergię), gdy jedzą kiwi. W tej sytuacji u niektórych problematyczne mogą też być banany i awokado.

Orzeszki ziemne i rośliny strączkowe

Masz alergię na orzechy? Spośród osób takich jak ty 5 proc. ma szansę mieć też równolegle alergię na groch, soczewicę, fasolę i inne rośliny strączkowe.

Sztućce i biżuteria

Srebrne widelce, noże i łyżki, których codziennie używasz do jedzenia, prawdopodobnie zawierają też nikiel. Ten alergen często występuje w biżuterii. Jeśli jesteś uczulony na nikiel, dotykając rzeczy, które go zawierają, narażasz się na swędzącą wysypkę. Zwróć uwagę też na metalowe uchwyty, stalowe imbryczki i inne części w kuchni wykonane z metalu.

Pyłki drzew i jabłka

Skoro jakieś kwitnące drzewo cię uczula, to chyba nic dziwnego, że owoce, które na nim rosną – jabłka, brzoskwinie, czereśnie – też. Ale uwaga – marchewka i seler też mogą spowodować alergię u osób uczulonych na pyłki drzew.

Pyłki traw i seler

Uczulenie na trawy może iść w parze z alergiczną reakcją na selera, ale także na pomidory i brzoskwinie. Na pocieszenie mamy informację, że w każdej z tych pokarmowych alergii jamy ustnej może pomóc poddanie owoców lub warzyw obróbce termicznej. To oznacza, że możesz zrobić i zjeść pyszną szarlotkę albo ciastko z brzoskwinią i po ich zjedzeniu nie dostać alergii, nawet jeśli surowe jabłka i brzoskwinie cię uczulają.  

Poznaj również 8 najczęstszych wyzwalaczy alergii oraz dowiedz się m.in. tego, jak odróżnić alergię od nietolerancji pokarmowej

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij