Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Bez nabiału da się żyć

Bez nabiału da się żyć
Ilustracja: shutterstock

Jak radzą sobie weganie w codziennym gotowaniu, szczególnie przy słodkich wypiekach, bez jajek i mleka? Kilka prostych trików, a gotowanie i pieczenie staje się łatwiejsze, również dla alergików i osób zmagających się z cholesterolem. Puszysty biszkopt i wegańska beza istnieją!

Powodów do rezygnacji ze spożywania jajek i mleka może być wiele. Może to lekarz postraszył wysokim cholesterolem albo dietetyk próbuje swoich sił w walce z waszą ulubioną jajecznicą na boczku? Może być też tak, że ta straszna alergia nie daje żyć albo zmiana poglądów nie pozwala już wykorzystywać zwierząt. Oto kilka pomysłów, dzięki którym mleko, jajka i nabiał zastąpicie wegańskimi produktami. Wcale nie trzeba rezygnować z ukochanych potraw!

Mleko, masło i sery

Pozbycie się mleka lub masła z diety nie jest takie kłopotliwe jak kiedyś. W sklepach znajdziecie sporą ilość zamienników mleka, którymi są napoje roślinne ‒ najpopularniejsze sojowe, ryżowe czy też migdałowe, a nawet owsiane i z nasion konopi. Możecie je również przygotować w domu ‒ najłatwiej jest zrobić te na bazie orzechów i płatków owsianych. Po namoczeniu np. migdałów przez całą noc trzeba je mocno zmiksować w blenderze, a następnie przelać przez sito, odciskając migdałowe wiórki od mlecznego płynu. Zamienniki masła to najczęściej po prostu margaryny roślinne (najlepiej takie niezawierające witaminy D, która niestety najczęściej wegańska nie jest) lub olej kokosowy, który w temperaturze pokojowej ma stałą konsystencję.

Jesteś zaprawiony w kuchennych bojach? Gotowe wegańskie sery znajdziecie w sklepach, ale możecie je też zrobić samodzielnie z namoczonych migdałów bądź nasion słonecznika (twarożek do smarowania z rzodkiewką i szczypiorkiem!). Cennym składnikiem, nadającym serowego posmaku, są płatki drożdżowe (nieaktywne drożdże), które znajdziecie w sklepach ze zdrową żywnością.

Przykład, że to proste? Przepis na twarożek z orzechów nerkowca:

Składniki (na jeden średni słoik):

- 250 g orzechów nerkowca (niecałe dwie szklanki)
- sok z 1 cytryny
- ½ łyżeczki soli
- pieprz

Przygotowanie:

1. Nerkowce namocz w miękkiej wodzie przez całą noc.
Czas można skrócić do kilku godzin, ale im dłużej, tym lepiej!
2. Namoczone nerkowce przełóż do naczynia wysokoobrotowego, mocnego blendera albo wysokiego wąskiego naczynia blendera ręcznego. Dodaj sok z cytryny. Zmiksuj na najwyższych obrotach do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji.
Dopraw do smaku solą i pieprzem i ponownie zmiksuj do wymieszania się masy.
3. Zajadaj z żytnim razowym chlebem, szczypiorem i pomidorem, smacznego!

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij