Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Bezglutenowy murzynek

Bezglutenowy murzynek
Bezglutenowy murzynek z nasionami chia. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Wszyscy doskonale znamy czekoladowe ciasto o nazwie murzynek. Tradycyjny przepis zawiera masło, mąkę pszenną, jaja i cukier. My proponujemy murzynka w wersji bezglutenowej z masą zdrowych składników.

W naszym przepisie znajdziecie siemię lniane, nasiona chia, olej kokosowy i miód. O nasionach chia ostatnio jest głośno – nie bez powodu. Zapobiegają ucieczce wody i elektrolitów z organizmu. Żel, który tworzy się z nich w żołądku, zapobiega przekształcaniu węglowodanów w cukier. Chia pomagają także budować masę mięśniową oraz wspierają inne tkanki. Nasiona są źródłem białka oraz boru, który wspiera wchłanianie wapnia z pożywienia. Mają właściwości antyoksydacyjne i wzmacniają system odpornościowy. Niski indeks glikemiczny sprawia, że nasiona chia są idealne dla diabetyków. Spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi. Są również dobre dla osób odchudzających się.

Lubicie murzynka? Wypróbujcie ten przepis, a pokochacie go jeszcze bardziej!

Składniki:

- 200 g purée z dyni
- łyżka nasion chia
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 5 łyżek miodu (miód można zastąpić syropem z agawy, dzięki czemu przepis będzie wegański)
- laska wanilii
- 50 g surowego kakao
- 90 g siemienia lnianego
- 1,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
-50 g gorzkiej czekolady

Polewa:

- 100 g gorzkiej czekolady
- 90 ml mleka roślinnego

Przygotowanie:

Zacznij od nagrzania piekarnika do 250 stopni. Pokrój dynię i piecz przez 20‒30 minut, aż warzywo będzie całkowicie miękkie. Nasiona chia wsyp do miseczki i zalej wodą, odstaw na bok na 20‒30 minut. W czasie kiedy dynia się piecze, a nasiona chłoną wodę, umieść w misce olej kokosowy. Podgrzej lekko miód i dodaj do oleju, dokładnie połącz składniki. Następnie wsyp kakao. Dodaj sodę, siemię lniane i nasiona chia. Dokładnie wymieszaj. Pokrój czekoladę w drobne kawałki i wsyp do miski. Wyjmij dynię z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie. Oddziel ją od skóry i dokładnie połącz z resztą masy. Przełóż ciasto do foremki o wymiarach 23x10 cm. Piecz przez 40‒50 minut w temperaturze 180 stopni.

Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj, aż wystygnie. W tym czasie przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę (pamiętaj, aby miska, w której jest czekolada, nie dotykała wody). Dodaj mleko i dokładnie połącz składniki. Jeśli polewa jest za gęsta, dolej więcej mleka. Konsystencja powinna być lejąca i gęsta.

Następnie polej nią wystudzone ciasto. Możesz jeść je od razu, ale naszym zdaniem najlepiej smakuje, gdy poleży ok. 2 godzin w lodówce. Jeśli zdecydujesz się poczekać, pamiętaj, że zanim włożysz ciasto do lodówki, polewa musi wystygnąć.

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij