Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

Ból gardła – jak go zwalczyć naturalnie?

Ból gardła – jak go zwalczyć naturalnie?
Zdjęcie: shutterstock
Pierwsze drapanie w gardle, pierwsze uczucie kłucia przy przełykaniu śliny to właśnie ten moment, w którym powinniśmy szybko dostarczyć broń na pole walki organizmu z infekcją. Im szybciej, tym lepiej – bo nieleczony ból gardła jest niebezpieczny i naprawdę uprzykrza życie.

Ból gardła jest jednoznacznym sygnałem, że w twoim organizmie zaczyna się toczyć nierówna walka z infekcją. I choć może się to zdarzyć o dowolnej porze roku, to jednak zimą ból gardła występuje znacznie częściej. Pogoda nie sprzyja, w komunikacji miejskiej część pasażerów beztrosko rozdaje wirusy, a zbyt aktywny tryb życia wcale nie pomaga. Kiedy więc zacznie boleć, działaj szybko, ale mądrze.

Ból gardła – miej w zapasie kaszę jaglaną

Kasza jaglana ma niezwykłe właściwości antywirusowe, przeciwgrzybicze, zasadotwórcze i osuszające nadmiar wydzieliny, dzięki czemu zmniejsza stan zapalny błon śluzowych i nadmiar wydzieliny produkowany podczas infekcji. Można powiedzieć, że w kaszy jaglanej znajdziemy wszystko, co najlepsze: witaminy B1, B2, B5 i B6, kwas foliowy oraz mangan, magnez, żelazo, miedź, cynk, potas i selen. Ma ogromny wpływ na zdrowie. Obszerne badania na ten temat opublikowane zostały w piśmie „American Journal of Clinical Nutrition”.

Ból gardła – zaufaj korzennej mocy imbiru

Jeśli prócz jaglanki w swojej kuchni znajdziesz imbir, jesteś na dobrej drodze do zwycięstwa. Działa rozgrzewająco, antybakteryjnie, antywirusowo i przeciwzapalnie. To zasługa zwłaszcza zawartych w korzeniu gingeroli – naturalnych substancji o działaniu przeciwkaszlowym. Imbir ułatwia też odkrztuszanie, ponieważ powoduje rozszerzenie oskrzeli i zmniejsza stan zapalny w ich nabłonku. Możesz dodać go do herbaty lub wody z miodem i cytryną – wówczas poznasz jego rozgrzewającą moc. Jeśli jednak chcesz zadziałać miejscowo, wyciśnij sok z imbiru (wykorzystaj do tego nawet zwykłą tarkę do warzyw) i zażywaj go co pół godziny po małej łyżeczce. Prawdziwi śmiałkowie mogą rzuć plasterek imbiru – ale to level dla wielu nieosiągalny.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij