Przejdź do treści

Przyczyną migreny nie jest tylko odwodnienie. Nowe badanie zmotywuje cię do zmiany diety

Przyczyną migreny nie jest tylko odwodnienie. Nowe badanie może zmotywować cię do zmiany diety
Przyczyną migreny nie jest tylko odwodnienie. Nowe badanie może zmotywować cię do zmiany diety / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

„Migrena jest częstym zaburzeniem neurologicznym, wyjątkowo nieprzyjemnym w skutkach” – podkreśla dietetyk Michał Choroszyński. Najnowsze badanie pokazuje, jakie mogą być jej przyczyny. Jeśli cierpisz na migreny, spróbuj zmienić swój sposób odżywiania.

Skąd ta migrena?

Jak podkreśla dietetyk Michał Choroszyński, wpływ na występowanie migreny mają składniki odżywcze, szczególnie zawarte w żywności wapń i magnez, odpowiedzialne za sprawne funkcjonowanie nerwów. W najnowszym badaniu chińscy naukowcy ustalili, że częstsze występowanie migren jest związane z niskim spożyciem tych minerałów, szczególnie u kobiet.

„Jedząc bogatą i kolorową dietę możemy dostarczyć wszystkich niezbędnych składników. Szczególnie warto zwrócić uwagę na warzywa zielonolistne jak szpinak, jarmuż, rukola, roszponka, sałata, kapusta pekińska, kapusta włoska, rukiew wodna, cykoria, natka pietruszki, koperek, bazylia, oregano, majeranek…” – radzi dietetyk.

Natomiast, jak dodaje, jeżeli istnieją obawy, że możecie ich dostarczyć zbyt mało wraz z dietą, warto sięgnąć po wysoko zmineralizowaną wodę bogatą w wapń i magnez.

„Co więcej, najczęstszą przyczyną migreny jest odwodnienie. Nawet niewielkie odwodnienie powoduje, że przesyłanie sygnałów w mózgu pomiędzy neuronami jest utrudnione. Tak więc zanim sięgniecie po kolejną tabletkę przeciwbólową, warto najpierw wypić dwie szklanki wysoko zmineralizowanej wody” – podpowiada ekspert.

migrena

Michał Choroszyński

Michał Choroszyński jest dietetykiem, psychodietetykiem, wykładowcą akademickim i autorem popularnych publikacji poświęconych odżywianiu. Inicjator badań z zakresu prewencji chorób neurodegeneracyjnych za pomocą diety (w tym choroby Alzheimera), członek Polskiego Stowarzyszenia Pomocy Osobom z Chorobą Alzheimera oraz Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, zawodowo specjalizuje się w dietach przeznaczonych dla osób w różnym wieku z chorobami współistniejącymi, jak nadciśnienie tętnicze, insulinooporność, cukrzyca, otyłość, choroby tarczycy, choroby autoimmunologiczne oraz neurodegeneracyjne.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.