Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Kolejna odsłona jesiennej bruschetty ‒ w roli głównej warzywa korzeniowe. Wykorzystamy marchewki, seler i pietruszkę i udowodnimy, że ich kariera nie musi kończyć się w zupie. Zdziwicie się, jak wyrafinowany smak można z nich wyciągnąć odpowiednimi przyprawami!

Warzywa te smakują najlepiej upieczone z odrobiną cynamonu i miodu. Mimo że będziemy je podawać w przekąsce na słono, dzięki przyprawom podkreślimy i wydobędziemy ich słodki smak. Całość podkreślimy sosem na bazie pasty tahini, słonym serem i świeżą natką pietruszki.

Dlaczego warto się skusić na naszą bruschettę?

Marchew to bomba witaminowa! Zawiera wiele składników mineralnych, takich jak fosfor, wapń, cynk, żelazo, kobalt, potas, sód czy magnez. Jest bogata w witaminę A, B1, B2, B6, E, K, PP i C. Ponadto marchewka zawiera kwas foliowy, inozytol, który poprawia samopoczucie i obniża ciśnienie krwi, oraz flawonoidy.

Witaminy zawarte w korzeniu pietruszki dobrze wpływają na wzrok, układ moczowy, układ trawienny, usuwają toksyny z organizmu oraz walczą z dolegliwościami reumatycznymi. Oprócz tego pietruszka działa rozkurczająco (warto ją jeść podczas bolesnej menstruacji) i dobrze wpływa na pracę nerek.

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca. Jest niskokaloryczny i działa oczyszczająco na nasz organizm. Seler zawiera aż dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. Ponadto jedzenie tego warzywa dostarczy witamin z grupy B, PP, E i kwasu foliowego. Seler ma najwięcej fosforu ze wszystkich warzyw korzeniowych.

Pieczone warzywa doskonale smakują z sosem na bazie tahini. Pasta tahini ze względu na wartości odżywcze jest uznawana za superfood. Zawiera mnóstwo żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Jest bogata w białko, co jest bezcenne dla wegetarian.

Gotowi na nowe doznania smakowe?

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki (na 4 bruschetty):

- 2 marchewki
- pół średniej wielkości selera

- 2 korzenie pietruszki
- natkę pietruszki
- 2 łyżki miodu
- szczyptę cynamonu
- sól i pieprz do smaku
- łyżkę pasty tahini
- kilka łyżek wody
- 2‒3 ząbki czosnku
- gałązkę rozmarynu
- olej do pieczenia
- ser feta
- łyżkę sezamu
- 4 kromki chleba

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Obierz warzywa, umyj i pokrój w cząstki. Umieść w naczyniu żaroodpornym. Polej olejem, dodaj miód, cynamon, sól i pieprz. Dłońmi dokładnie wetrzyj składniki. Dodaj rozmaryn i zmiażdżony czosnek. Piecz warzywa, aż się mocno zarumienią i zmiękną. Aby przygotować sos, w miseczce umieść pastę tahini, dodaj 3‒4 łyżki wody i dokładnie zamieszaj. Pokrój chleb w kromki. Rozgrzej patelnię grillową z dwoma łyżkami oleju. Podsmaż chleb, aż stanie się chrupki i rumiany. Bruschetty podawaj z pieczonymi warzywami, serem feta, natką pietruszki, sezamem i sosem tahini.

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com


 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij