Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Bruschetta z truskawkami

Bruschetta z truskawkami
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Czekamy na nie, tęsknimy za smakiem i zapachem. Sezon na truskawki w pełni, więc pora na bruschettę z truskawkami! Nie dodamy nawet ziarenka cukru ‒ wystarczy ten zawarty w owocach. Dzięki temu, że je podgrzejemy i podgotujemy, staną się jeszcze słodsze. Letnia przekąska idealna.

Truskawki warto jeść, kiedy jest na nie sezon. Wtedy mamy pewność, że są świeże, nasze polskie i bez polepszaczy. Te owoce dobrze wpływają na nerki, serce, wątrobę oraz obniżają poziom cholesterolu. Pektyny w nich zawarte poprawiają trawienie, przemianę materii, a więc super nadają się dla osób odchudzających się. Poza tym są niskokaloryczne. Oprócz tego są bogate w witaminy i minerały. Znajdziesz w nich wapń, żelazo, magnez, sód, cynk, witaminy z grupy A, B, C i E.

Nasza bruschetta oprócz truskawek będzie zawierała borówki, domowe masło orzechowe, serek ricotta oraz chleb składający się z samych ziaren. Idealny sposób, aby dobrze zacząć dzień!

Letnia bruschetta z truskawkami

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki (przepis na 2 bruschetty):

- pół garści borówek
- garść truskawek
- serek ricotta do posmarowania chleba
- 1‒2 łyżki masła orzechowego
- 2 kromki chleba
- kilka listków mięty
- łyżeczkę oleju kokosowego
- parę kropel ekstraktu waniliowego albo ziarenka wanilii z 1/3 laski

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i włóż chleb do piekarnika na mniej więcej 10 minut. Umyj truskawki i borówki. Pozbądź się szypułek. Truskawki przekrój na pół. Rozgrzej olej w rondelku, wrzuć truskawki, mieszaj co jakiś czas, aby się nie przypaliły. Gdy puszczą sok, dodaj borówki. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Na koniec dodaj wanilię. Gorący chleb posmaruj serkiem, dodaj masło orzechowe, polej owocami i dodaj miętę. 


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij