Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Budyń z batatów

Budyń z batatów
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Budyń kojarzy nam się z dzieciństwem. Przygotowywały go nam mamy i my chętnie podajemy go naszym dzieciom. Niestety, budyń w proszku to sama chemia. Znamy jednak rozwiązanie – proponujemy budyń domowy: wegański, bez cukru, ale słodki. Użyjemy batatów i bananów. Pycha!

Batat to słodka odmiana ziemniaka. Zdecydowanie rzadziej gości na polskich stołach niż zwykłe ziemniaki. Szkoda, bo jest zdrowszy, zawiera więcej wartości odżywczych, mikroelementów i witamin. Bataty zawierają wapń, fosfor, magnez, żelazo, chlor i sód. Oprócz tego są bogate w witaminy z grupy A, B, C, E, K i kwas foliowy. Według badań regularne spożywanie batatów zmniejsza ryzyko zachorowania na różne nowotwory. Warzywa te są dobre dla cukrzyków. To dzięki temu, że mają niższy indeks glikemiczny. Poza tym bataty mają dobry wpływ na wzrok, wygląd skóry i pamięć.

Jedz budyń, ale naprawdę zdrowy. Jedz budyń z batatów!

Składniki:

- 1 batat (300–400 g)
- mleko roślinne (każde się tutaj świetnie sprawdzi)
- sok z połowy limonki
- ok. 2 garści ziarenek granatu
- szczyptę gałki muszkatołowej
- 1 dojrzały banan

Przygotowanie:

Umyj ziemniaka, ponakłuwaj go widelcem, zawiń w folię do pieczenia i piecz, aż będzie zupełnie miękki, w temperaturze 220 stopni. Po upieczeniu wyjmij warzywo i poczekaj, aż trochę wystygnie.

przepis na budyn z batata

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Do naczynia wrzuć batata, banana, gałkę i sok z limonki.

przepis na budyn z batata

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Miksując, dolej mleka – tyle, ile potrzeba, aby budyń był gęsty, gładki i lekko lejący się. Na początku dodaj mniejszą ilość, 80–100 ml.

bataty banany budyn

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Jeśli budyń będzie za gęsty, dolej więcej mleka. Możesz też dodaćwody. Budyń przelej do miseczek.

przepis budyn bataty

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Posyp granatem i jedz od razu albo włóż do lodówki na 2 godziny i podawaj schłodzony. Przechowuj w lodówce. 



masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Blair Hunter zapytał(a) 26 listopada 2016
Pytanie dotyczy artykułu Budyń z batatów
A można nie piec a ugotować batata?

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

Polecane artykuły

Co zjeść na deser? Ciasto batatowe

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Faszerowane bataty

Ten, kto umie i lubi gotować

Waniliowy budyń z pietruszki

Ten, kto umie i lubi gotować

Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Ten, kto umie i lubi gotować

Top w kategorii