Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Burger rybny ‒ omega-3 na talerzu

Burger rybny ‒ omega-3 na talerzu
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Świat już od kilku lat szaleje za burgerami – pokochaliśmy bułki z mięsem najlepszej jakości i coraz częściej w wersji wegetariańskiej, bezglutenowej czy wegańskiej. Rzadziej można spotkać burgery z rybami. Nadrabiamy straty!

O zaletach jedzenia ryb można by pisać długo. To źródło witamin: A, D, E oraz z grupy B. Zawierają fosfor, siarkę, potas, magnez, wapń, sód, żelazo. Najważniejsze jest jednak to, że są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Te zaś wpływają na funkcjonowanie mózgu, zdrowie kości, obniżają poziom złego cholesterolu, korzystnie działają na wzrok i serce. Naprawdę warto zamienić mięsną wkładkę w burgerze na tę z ryby!

Tak naprawdę każda ryba świetnie się tutaj sprawdzi. Jest jeden warunek ‒ warto wybrać taką, która nie ma ości, albo taką, z której łatwo je usunąć. Nie ma nic gorszego od ości stojącej w gardle! My wybraliśmy stek z tuńczyka, ponieważ wymaga krótkiej obróbki podczas smażenia, co jest istotne dla zdrowia. Poza tym jest soczysty i idealnie pasuje do reszty dodatków. Zamiast sera użyliśmy awokado. Ważne, aby było dojrzałe, dzięki temu łatwo się rozsmaruje na bułce. Jako dodatków użyliśmy sezonowych warzyw, które właśnie pojawiają się na targach. Będą to rzodkiewki, ogórki i sałata. Całość zwieńczy lekki sos kolendrowy.

Gwarantujemy, że będzie sycąco, ale nie obciążysz żołądka. To za sprawą lekkiego sosu i chrupiących warzyw.

Składniki (dla dwóch osób):

- 400 g steku z tuńczyka
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczkę oleju kokosowego
- 5‒6 łyżek sosu sojowego
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- pęczek kolendry
- szczyptę czarnuszki
- łyżkę soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1/3 łyżeczki syropu z agawy
- 2 łyżki oleju lnianego
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 dużej cebuli
- kilka rzodkiewek
- kilka listków sałaty
- 2 ogórki gruntowe
- 2 ulubione bułki

Dodatkowo 2 garści kostek lodu i miskę zimnej wody.

Przygotowanie:

Rozpocznij od zamarynowania ryby. Tuńczyka umyj i wysusz. Czosnek pokrój w cienkie plasterki i wmasuj je w rybę. Zalej sosem sojowym i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Odstaw na bok. Cebulę, rzodkiewkę i ogórki pokrój w cienkie plasterki i włóż do miski z lodem i wodą. Dzięki temu warzywa nie zwiędną i zachowają swoją chrupkość. Pęczek kolendry posiekaj i wrzuć do moździerza. Dodaj szczyptę soli i rozetrzyj na papkę. Dodaj sok i skórkę z cytryny, syrop z agawy, czarnuszkę, olej lniany i pieprz. Połącz na gęsty, lekko lejący sos. Odstaw na bok. Za pomocą widelca rozetrzyj awokado, dodaj sok z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Połóż tuńczyka, wylej resztę sosu sojowego i czosnek. Smaż po każdej stronie ok. 4 minut. Jeśli wolisz bardziej wysmażoną rybę, wydłuż proces smażenia do 5‒6 minut. Podczas kiedy ryba się smaży, rozsmaruj awokado na jednej kromce, dodaj sałatę. Wyłóż rybę i posmaruj sosem kolendrowym. Dodaj warzywa, zamknij drugą kromką i… jedz! 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
joaska36 zapytał(a) 6 kwietnia 2016
Pytanie dotyczy artykułu Burger rybny ‒ omega-3 na talerzu
Szarpałabym jak reksio szynkę :-)

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

Polecane artykuły

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczarkowy burger

Ten, kto umie i lubi gotować

Top w kategorii