Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Całkiem nowe ciasto cytrynowe

Całkiem nowe ciasto cytrynowe
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Chcesz wypróbować nowy przepis na świąteczne ciasto, nie tylko pyszne, ale też zdrowe? Znamy taki. Mąka orkiszowa zamiast pszennej, olej kokosowy zamiast masła, miód zamiast cukru, orzechy, jogurt naturalny, granat i główny składnik, który będzie wyczuwalny przy każdym kęsie… Cytryna! Dużo cytryn!

Cytryna to nie tylko witamina C. To także beta-karoten, witaminy z grupy A, B, D, E i K. Oprócz tego magnez, rutyna, cynk, żelazo i sód. Regularne spożywanie cytryny wzmacnia odporność, uszczelnia naczynia krwionośne oraz pobudza enzymy trawienne. Cytryna przyspiesza przemianę materii, jest świetna dla osób będących na diecie odchudzającej. Poza tym oczyszcza organizm z toksyn. Ciekawostką jest to, że sok z cytryny łagodzi bóle głowy i pomaga przy czkawce. Poza tym pomaga przy nudnościach i zgadze. Ma działanie moczopędne oraz reguluje poziom cholesterolu.

Spróbuj naszej wersji cytrynowego przysmaku!

Składniki:

- skórka starta z dwóch cytry
- sok z jednej cytryny
- ziarenka z połowy granatu
- 60 ml oleju kokosowego
- 50 g płynnego miodu
- 160 g jogurtu naturalnego
- łyżeczka dobrej jakości ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- jedna laska wanilii
- 240 g orkiszowej mąki
- 20 mielonych migdałów lub innych orzechów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Przygotowanie:

Jajka wbij do miski, dodaj miód i utrzyj składniki na jednolitą masę. Dodaj płynny olej kokosowy, ekstrakt i ziarenka wanilii. Wlej jogurt, sok z cytryny, skórkę i całość połącz. Dodaj sól, mąkę, proszek do pieczenia i zmiksowane orzechy. Wymieszaj dokładnie. Ciasto przełóż do foremki, na wierzchu posyp granatem i piecz, aż patyczek po włożeniu i wyjęciu z ciasta będzie suchy. Temperatura 180 stopni, 50–60 minut. Podawaj, kiedy lekko ostygnie.

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij