Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Chleb bez mąki

Chleb bez mąki
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Tytuł tego przepisu powinien w zasadzie brzmieć „superfood chleb”. Nie zawiera glutenu, cukru i produktów pochodzenia zwierzęcego. Wystarczy, że umieścisz większość składników w mikserze i… gotowe! Chlebek wychodzi delikatnie wilgotny, sycący, lekko orzechowy i aromatyczny. Czego chcieć więcej?

W jego skład wchodzi komosa ryżowa, inaczej zwana quinoą. Jest to źródło pełnowartościowego białka roślinnego. Jest bogata w żelazo, magnez, potas, cynk, miedź oraz kwas foliowy. Ma dobry wpływ na wygląd skóry, paznokci i włosów. Ma niski indeks glikemiczny, więc idealnie nadaje się dla osób dbających o figurę. Oprócz tego zawiera cenny błonnik, dzięki któremu czujemy się najedzeni przez dłuższy czas.

Poza komosą w naszym przepisie ważną rolę odgrywa kasza gryczana. To dzięki niej chleb będzie miał dobrą konsystencję i lekko orzechowy smak. Kasza gryczana zawiera selen, żelazo, magnez, miedź i kwas foliowy. Ma ma właściwości rozgrzewające. Oprócz tego dobrze wpływa na układ nerwowy, trawienny, dodaje energii oraz wzmacnia kości.

O tym, że nasiona chia są zaliczane do grupy superfood, wie już chyba każdy. Dlatego nie mogło ich zabraknąć tutaj. Dzięki właściwościom sklejającym bardzo ładnie łączą i trzymają resztę składników. To one sprawiają, że chlebek się nie rozpada. Chia są bogate w przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik oraz białko. Oprócz tego zawierają magnez, fosfor i wapń. Nie może ich zabraknąć w Twojej diecie! 

Przygotuj chleb mocy, a już nie sięgniesz po żaden inny!

Składniki:

- garść białego sezamu
- garść ulubionych orzechów
- garść pestek dyni
- łyżka zaa’tar’u albo suszonego oregano
- pół łyżeczki soli morskiej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 ml wody
- 250 g komosy ryżowej
- 50 g nasion chia
- 50 g oleju kokosowego
- 40 g kaszy gryczanej niepalonej

Przygotowanie:

Dzień wcześniej do miski wsyp komosę i kaszę. Zalej 100 ml wody i odstaw do lodówki. Następnego dnia odcedź kaszę i komosę, przepłucz pod bieżącą wodą.

przepis na chleb bez maki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Do miski wsyp nasiona chia i zalej je 100 ml wody.

jak zrobic chleb bez maki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Poczekaj 5 minut, aż nasiona wchłoną wodę. Do blendera wrzuć wszystkie składniki oprócz pestek dyni i orzechów. Zmiksuj na gładką masę. Całość przelej do foremki o wymiarach 20x30 cm. Posyp pestkami dyni, sezamem i orzechami.

przepis na chleb bez maki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Piecz w temperaturze 160 stopni przez 120 minut, do uzyskania czystego patyczka. Po tym czasie piekarnik wyłącz, a chleb wyjmij po 20 minutach. Przełóż go na kratki do całkowitego wystudzenia. 


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Zrezygnuj z cukru

Długość trwania: 1 tydzień

Polecane artykuły

Jak kupować chleb?

Dominika Chirek

Fit dodatek do diety - Chia

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

najpopularniejsze artykuły