Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Chlebek figowy

Chlebek figowy
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Chlebek figowy to prosty sposób na pyszne późne śniadanie, lunch, deser albo przekąskę po treningu. Możesz go zabrać ze sobą wszędzie. Świetnie sprawdzi się na pikniku, w podróży albo na wycieczce rowerowej.

Dzięki zawartości orzechów i mąki pełnoziarnistej może być to pełnowartościowy, zdrowy i sycący posiłek, który nasyci cię na długie godziny i da ci mnóstwo energii do działania. Nie zawiera cukru, ale to nie oznacza, że jest niesłodki. Dodaliśmy banany, jabłko i figi, które zawierają naturalny zdrowy cukier. My najbardziej lubimy go jeść z domowym masłem orzechowym i miętą. Doskonale sprawdzi się także z dodatkiem masła orzechowego i sezonowymi owocami lata, jak np. truskawki czy borówki. Musicie koniecznie sprawdzić to połączenie!

Suszone figi zawierają prawie tyle samo wapnia co mleko. To oznacza, że wzmacniają nasze kości i zęby. Oprócz tego są bogate w błonnik, magnez, fosfor i potas. Warto je jeść, kiedy często się stresujemy, pijemy dużo kawy, mamy problemy z trawieniem oraz z nadciśnieniem. Suszone figi wykorzystuje się w medycynie niekonwencjonalnej. Mają dobry wpływ na skórę i oczy. Zawierają mnóstwo witamin – z grupy A, B, K i C. Mają działanie antybakteryjne, antyoksydacyjne, odkwaszają organizm i wzmacniają jego odporność. Figi suszone są kaloryczne, jednak warto po nie sięgać ze względu na wartości odżywcze. Są słodkie, więc szybko zaspokoją potrzebę zjedzenia czegoś na deser.

Koniecznie spróbujcie zrobić chlebek według naszego przepisu!

Składniki:

- 70 ml płynnego oleju kokosowego (jeśli jest w postaci stałej, wystarczy go rozpuścić i lekko schłodzić)
- 200 g suszonych fig
- 2 jajka
- 3 dojrzałe banany
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 1 jabłko
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g orzechów laskowych
- garść orzechów ziemnych
- ok. pół łyżeczki zmielonej kurkumy
- ok. pół łyżeczki zmielonego kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- masło orzechowe do posmarowania chlebka
- kilka listków mięty

Przygotowanie:

Orzechy laskowe zmiksuj na grube okruchy, odstaw na bok. Do miksera wrzuć banany, olej, jogurt i suszone figi (zostaw kilka do udekorowania chlebka). Całość zmiksuj na gładką masę. Przelej do miski, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, zmiksowane orzechy, kurkumę, kardamon i gałkę. Połącz mokre składniki z suchymi. Jabłko zetrzyj na dużych oczkach tarki. Delikatnie wmieszaj w ciasto. Przygotuj foremkę o średnicy ok. 25 cm, wyłóż ją pogniecionym i lekko zwilżonym wodą papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i rozprowadź równomiernie po foremce. Porwij resztę fig i delikatnie włóż na wierzch ciasta, posyp orzechami ziemnymi, które też lekko dociśnij, posyp szczyptą kurkumy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40–50 minut, aż patyczek po włożeniu będzie czysty. Po tym czasie wyjmij i ostudź chlebek. Podawaj z domowym masłem orzechowym i świeżą miętą. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

Polecane artykuły

Brownie z batatem

Ten, kto umie i lubi gotować

Razowe galette z gruszkami

Ten, kto umie i lubi gotować

Top w kategorii