Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Chodźcie na piknik!

Chodźcie na piknik!
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Co może być lepszego od zielonej trawy pod stopami, słońca, przyjaciół i pysznego jedzenia? U nas na pikniku będzie sałatka ze szparagami i truskawkami, hummus z pieczonymi warzywami i lemoniada z rabarbaru. Idziecie?

Na pikniku ma być pysznie, lekko, zdrowo i bardzo, bardzo smacznie. Wykorzystujemy sezonowe owoce i warzywa, bo zaraz ich nie będzie: mamy truskawki, szparagi, rabarbar… Oprócz ogarnięcia menu złapcie piknikowy koc, badmintona, frisbee czy cokolwiek, co każe wam się poruszać, obdzwońcie znajomych i spędźcie weekend tak, żebyście chcieli, aby się nie kończył! 

Kanapki z hummusem i pieczonymi warzywami

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki (przepis na 4 osoby):

- 4 bułki  

Hummus: 

- 250 g suszonej ciecierzycy
- 1 łyżeczka sody
- 270 g jasnej pasty tahini
- 100 ml lodowatej wody
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Przez noc namocz ciecierzycę w dwukrotnie większej objętości wody. Następnego dnia odcedź ciecierzycę i gotuj ją, aż będzie miękka ‒ z dodatkiem jednej łyżeczki sody. Ponownie odcedź ciecierzycę i umieść ją w mikserze. Włącz mikser, dodaj pastę tahini, sok z cytryny, sól i czosnek. Na koniec dolej wodę i miksuj na gładką masę. 

Warzywa

- 1 bakłażan
- 2 papryki
- sól
- pieprz
- łyżka za’ataru
- łyżka garam masali
- ok. 15 łyżek oleju
- pęczek kolendry
- 2 pęczki rukwi wodnej

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Warzywa dokładnie umyj i pokrój w kawałki. Umieść w foremce do pieczenia, podlej olejem, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Piecz 20‒30 minut, aż warzywa zmiękną i się zarumienią. Posiekaj kolendrę. Pieczywo posmaruj hummusem, połóż pieczone warzywa, rukiew wodną, kolendrę. Aby łatwiej było przewieźć kanapki w koszyku piknikowym, zawiń je w papier do pieczenia. 


Lemoniada rabarbarowa

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki (przepis na 4 osoby):

- 1 kg rabarbaru
- 10 łyżek miodu
- 2 l wody
- 250 ml świeżego soku z pomarańczy 

Przygotowanie:

Umyj rabarbar, pokrój go w cząstki, zalej wodą i zagotuj. Dodaj miód i zmniejsz ogień. Gotuj przez 30‒40 minut. Na koniec dodaj sok z pomarańczy i gotuj jeszcze przez 10 minut. Całość przecedź przez gęste sito. Odstaw do wystygnięcia, a potem włóż do lodówki. Przed wyprawą na piknik przelej ją do szklanej butelki. 


Sałata ze szparagami i truskawkami

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki (przepis na 4 osoby):

- 3 garści komosy ryżowej
- 3 garści truskawek
- 0,5 pęczka szparagów
- 2‒3 kromki chleba
- 0,5 pęczka rzodkiewek
- ok. 100 g sera długodojrzewającego
- 100 ml oleju ryżowego
- sól i pieprz do smaku
- sok z 0,5 cytryny
- 0,5 pęczka oregano
- 3 łodygi selera
- 2 łyżki sezamu

Przygotowanie:

Umyj wszystkie warzywa i owoce. Ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szparagi pokrój w kawałki, skrop oliwą i podsmaż na patelni grillowej. Truskawki, selera i rzodkiewki pokrój w cząstki. Ser pokrój w cienkie piórka. Posiekaj oregano. Porwij chleb. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, skrop oliwą i sokiem z cytryny. Obsyp sezamem. 



masz.talerz
 - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

Polecane artykuły

3 razy wrap

Małgorzata Dzięgielewska

Umilić piknik

Agata Michalak

Top w kategorii