Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Chutney na trzy nowe sposoby

Chutney na trzy nowe sposoby
Chutney to fantastyczny dodatek do wielu różnych dań. Jest to rodzaj przetworu przygotowywanego z warzyw i owoców z dodatkiem octu, cebuli, czosnku, substancji słodzącej i wielu aromatycznych przypraw. Zrobimy go z marchewki, papryki ramiro i buraka. Będzie warzywnie!

Nazwa chutney wywodzi się z języka hindi i oznacza „miażdżyć”, bo na tym w skrócie polega proces jego wykonania. Tradycyjnie wywodzi się z Indii, ale w wielu innych krajach w podobny sposób przetwarza się sezonowe warzywa i owoce, robiąc zapasy na zimowe miesiące.

Chutney może być słodki, wytrawny, pikantny, jedwabiście gładki lub grudkowaty, długo dojrzewający w słoiku lub przygotowywany na świeżo. Może zawierać same owoce, warzywa lub miks obu naraz.

Warto przygotować sobie kilka takich słoiczków na zimę. Zamknąć w nich możemy kwintesencję lata i wspaniały smak młodych, naturalnych warzyw. To też świetna opcja na wykorzystanie lekko przejrzałych produktów, które trzeba szybko zużyć, a gdy mamy ich aż nadto, wtedy warto właśnie skusić się na produkcję tego wyjątkowego dodatku, który w smaku jest czymś pomiędzy konfiturą, sosem i piklami.

Nasze dzisiejsze propozycje przygotowane są z najbardziej świeżych aktualnie warzyw: młodej marchewki, młodych buraków i wyjątkowo słodkiej papryki ramiro.

Każdy z nich ma swój charakter. Wyraźnie octowa marchewka doskonale łączy się z orzeźwiającym imbirem i charakternym kuminem. Głęboki smak pieczonego buraka cudownie podkręcają nasiona kolendry i ocet balsamiczny, a długo duszona papryka ramiro naturalnie się karmelizuje i w połączeniu z pikantną papryczką pepperoni tworzy słodko-ostry dodatek, który można wręcz wyjadać prosto ze słoika.

A gdy już zrobicie któryś z nich, to zabierzcie ze sobą słoiczek na grilla lub piknik. Dorzućcie do sałatki i kanapek. Rewelacyjnie wzbogacą one smak i codziennych posiłków, i tych przygotowywanych na specjalne okazje.

Chutney z marchewki

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na 2 słoiki o pojemności 500 ml):

- 1 kg marchwi
- 2 średnie białe cebule lub 6 szalotek
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
- 1 łyżeczka ziaren kuminu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- szczypta chili lub cayenne
- 1 cm imbiru
- 1/3 szklanki octu jabłkowego
- 2 łyżki syropu daktylowego lub klonowego
- 2 łyżki oleju kokosowego lub zwykłego
- 2 szklanki wody

Przygotowanie:

Marchew szorujemy, obieramy i ścieramy na tarce. Obieramy i siekamy cebulę, wyciskamy obrany czosnek oraz imbir, przygotowujemy wszystkie przyprawy.

Grzejemy olej w szerokim garnku i dodajemy przyprawy, prażymy minutę i dorzucamy cebulę, czosnek oraz imbir, podsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut.

Dodajemy resztę składników, mieszamy i podsmażamy ok. 60 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło.

Gdy chutney jest już gotowy, miksujemy go częściowo ręcznym blenderem i przelewamy do słoików. Przechowujemy w lodówce do tygodnia lub pasteryzujemy na dłuższe przechowywanie.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

Polecane artykuły

Zupa marchewkowa z pikantną nutą

Ten, kto umie i lubi gotować

Pomidorowe love story

Katarzyna Karus-Wysocka

Chutney pomidorowy

duet masz.talerz

Top w kategorii