Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Chutney pomidorowy

Chutney pomidorowy
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Chutney ‒ specjał kuchni indyjskiej. Przygotowuje się go z warzyw albo owoców, a podaje się z mięsem, rybami lub daniami wegetariańskimi. My wykorzystamy pomidory, chili, maliny i jeszcze kilka innych smakołyków, by przyrządzić chutney, który jeszcze smakuje latem. Pycha!

Sięgnęliśmy po pomidory, bo to ostatnie chwile, aby nacieszyć się ich prawdziwym smakiem. Dodaliśmy maliny, które można jeszcze dostać na targu. Maliny są słodko-kwaśne, więc idealnie podkreślą smak chutneya i wzbogacą jego kolor. Jabłka wprowadzą charakter i lekką kwaskowość.

Aby zrównoważyć słodko-kwaśne smaki, dodamy czosnek, szalotkę, ocet i papryczkę chili. Dzięki tym dodatkom nasz chutney na początku będzie odczuwalny jako słodki, następnie poczujesz kwaskowość, a na koniec ostrość. Poprzez uzyskanie różnych smaków w jednym sosie będzie idealnie nadawał się do mięsa, dań wegetariańskich i szybkiej przekąski, np. kanapki z serem czy rybą. Do dzieła! 

Składniki (na jeden mały słoiczek):

-2 duże pomidory bawole serca
- pół suszonej papryczki chili
- 1 szalotkę
- 1 małe jabłko
- 2 garści malin
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 duży ząbek czosnku
- łyżkę oleju do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- natkę pietruszki
- ser niebieski
- chleb pełnoziarnisty

Przygotowanie:

Rozgrzej olej w rondelku. Dodaj drobno pokrojoną szalotkę i po chwili wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez jedną minutę. Obierz pomidory ze skórki i dodaj w nieregularnych kawałkach do rondelka. Smaż, aż pomidory się rozpadną i puszczą sok. Zwiększ ogień. Jabłko zetrzyj na drobnych oczkach. Dodaj razem z malinami. Drobno pokrój papryczkę chili i wrzuć do rondla. Cały czas mieszaj, aby chutney się nie przypalił. Wlej ocet, dodaj sól i pieprz do smaku. Gotuj, aż nadmiar wody odparuje i powstanie gęsty sos. Chutney podawaj na kromce chleba z serem niebieskim i natką pietruszki. 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

Polecane artykuły

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Indyjski daal

duet masz.talerz

Otto kaszotto!

duet masz.talerz

Pomidorowe love story

Katarzyna Karus-Wysocka

Top w kategorii