Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Ciasteczka bezglutenowe z domowymi powidłami

Ciasteczka bezglutenowe z domowymi powidłami
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Kto lubi kruche, lekkie ciasteczka - ręka do góry! Wszyscy je lubimy. Poszliśmy o krok dalej i ciastka postanowiliśmy przełożyć domowymi powidłami oraz przygotować je w wersji bezglutenowej. Sprawdźcie nasz przepis i przekonajcie się, że można zjeść zdrowy i pyszny deser.

Powidła postanowiliśmy przygotować z rabarbaru, ale na podstawie tego przepisu można zrobić dżem z innych ulubionych sezonowych owoców. Świetnie sprawdzą się maliny albo truskawki. Rabarbar to doskonałe źródło błonnika, potasu, sodu, magnezu, żelaza i kwasu foliowego. Oprócz tego zawiera witaminy z grupy A, C, E i beta-karoten. Poza tym rabarbar jest niskokaloryczny, dlatego świetnie nadaje się dla osób będących na diecie. Warto wiedzieć, że rabarbar ma działanie antyalergiczne i antyoksydacyjne. A powiodła smakują nieziemsko!

Składniki na powidła:

- 4 łodygi rabarbaru
- 1/3 szklanki syropu klonowego
- sok z 3 pomarańczy
- pół łyżeczki kardamonu

Przygotowanie:

Rabarbar obierz z zewnętrznych włókien. Umyj i pokrój w plasterki. Do głębokiej patelni wrzuć wszystkie składniki i podgrzej całość. Mieszaj co jakiś czas, aż rabarbar puści sok i zmięknie. Jeśli rabarbar przywiera do dna, dolej odrobinę wody. Gotuj, aż powidła zgęstnieją. Przełóż do słoika.

na ciastka:

- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 150 g mąki gryczanej - plus do posypywania ciasta przy wałkowaniu
- 60 g ksylitolu plus ok. łyżka do posypania
- 50 g mąki kokosowej
- 80 g oleju kokosowego
- szczypta soli
- łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Do miski wrzuć obie mąki, sól, proszek, ksylitol, dodaj cynamon, sól i olej kokosowy. Połącz składniki. Dodaj jajka i zagnieć ciasto. Nie może lepić się do dłoni. Jeśli tak jest, dodaj więcej mąki gryczanej. Uzyskane ciasto zawiń w folię i wstaw do zamrażalki na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmij i rozwałkuj dosyć cienko. Co jakiś czas podsypuj mąką gryczaną. Jeśli masz maszynkę do wycinania ciastek- użyj jej. Jeśli nie to za pomocą szerokiej szklanki wycinaj koła. Wycięte ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posyp odrobiną ksylitolu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 15-20 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Przełóż powidłami. Przechowuj w lodówce, w zamkniętym pojemniku.


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij