Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Ciasto drożdżowe z cynamonem

Ciasto drożdżowe z cynamonem
Świąteczne ciasto drożdżowe - koniecznie z dodatkiem cynamonu i kardamonu. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Jak zrobić z ciasta drożdżowego bożonarodzeniowy majstersztyk? Sekret tkwi w dwóch przyprawach: cynamonie i kardamonie. Tego zapachu, który po upieczeniu jeszcze długo będzie unosił się w powietrzu, nie zapomnicie do kolejnych świąt!

Do wypieków dodaję sporo cynamonu – a w przypadku tych świątecznych jestem szczególnie hojna. Cynamon nie tylko obłędnie pachnie – jest bardzo zdrowa przyprawą. Przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek, czyli pomaga oczyszczać organizm. Nie zapominam również o kardamonie, który usuwa nagromadzony wapń i mocznik w nerkach. Jest źródłem potasu, wapnia i magnezu, a także żelaza. Nie ma na co czekać, pieczemy na święta kardamonowo-cynamonowe cudo!

Potrzebujesz:

- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml mleka(może być roślinne)
- 5 łyżek płynnego miodu
- 400-450 g mąki pszennej (plus jeszcze trochę do pyspania blatu)
- 2 jaja
- laskę wanilii
- 50 g masła
- foremkę do pieczenia o wymiarach 26x12 cm
- papier do pieczenia
- wałek do ciasta 

Nadzienie:

- 2 czubate łyżki cyanomu
- łyżeczka kardamonu
- 20 g miękkiego masła
- skórka z pomarańczy 

Przygotowanie:

Rozkrusz drożdże i wymieszaj z lekko ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki. Zaczyn przykryj materiałową ściereczką i odstaw na 15 minut. W tym czasie rozpuść masło. Do zaczynu dodaj ziarenka wanilii, jaja, miód, masło i mąkę. Mąkę dodawaj stopniowo do momentu, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. Wyrośnięte ciasto przełóż na lekko posypany mąką blat i zagnieć przez chwilę. Następnie rozwałkuj na placek o wymiarach ok. 30 x 60 cm. Dokładnie posmaruj miękkim masłem, posyp kardamonem i cynamonem. Zetrzyj skórkę pomarańczy na tarce i posyp nią ciasto.

Pokrój ciasto na 5 plastrów. Połóż jeden na drugim i pokrój w poprzek na 5 kawałków. Pokrojone ciasto umieść w foremce. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz 35-40 minut. Sprawdź, czy ciasto nie jest surowe. Po upieczeniu polecam jeść od razu, odrywając kawałek po kawałku wspólnie z rodziną. Ciasto to podaję z domowym solonym karmelem, który najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby zgęstniał. Takie ciasto świetnie smakuje także z domową konfiturą albo z karmelizowanymi jabłkami lub śliwkami. 

Przepis na domowy karmel:

- 100 g brązowego cukru
- 65 ml wody
- 65 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki miękkiego masła
- sól gruboziarnista

Wsyp cukier na dużą patelnię i zalej wodą. Podgrzewaj na średnim ogniu, nie mieszaj, ewentualnie delikatnie poruszaj patelnią, żeby równomiernie zwilżyć cukier. Kiedy cukier zaczyna wrzeć, obracaj patelnią tylko wtedy, kiedy w którymś miejscu powstały grudki. Kiedy karmel nabierze mocno bursztynowego koloru, zdejmij patelnię z ognia i dodaj masło i szczyptę soli. Mieszaj, aż zupełnie się rozpuści. Następnie stopniowo i powoli wlewaj śmietanę. Kiedy trochę ostygnie, spróbuj i ewentualnie dodaj więcej soli. Karmel można przechować w lodówce, jeśli bardzo zgęstnieje, możesz go podgrzać przed podaniem.


masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij