Przejdź do treści

Co pić po treningu? Koktajl!

Co pić po treningu? Koktajl!
Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

To, co wypijemy tuż po wysiłku fizycznym, ma ogromne znaczenie. Można oczywiście sięgnąć po gotowe proteinowe szejki, ale po co? Lepiej regenerujący koktajl przygotować w domu i zgarnąć ze sobą na trening. Nasze 3 typy koktajli lecą do was!

Po co w ogóle pić proteinowy koktajl po treningu? Osoba uprawiająca intensywny wysiłek fizyczny w wyniku każdego treningu wprowadza swój organizm w stan katabolizmu, czyli (w dużym uproszczeniu) stan rozpadu białek w tkance mięśniowej. Odpowiednie odżywianie potreningowe pozwoli zmniejszyć intensywność i skrócić czas trwania tzw. zakwaszenia mięśni, a także przyspieszyć regenerację.

Najlepiej więc tuż po treningu (nawet 5 minut po) wypić koktajl złożony z węglowodanów prostych i białek. Węglowodany proste (zwłaszcza z połączeniu z białkami) szybko się wchłaniają i wywołują wyrzut insuliny, która z kolei ma działanie anaboliczne i ułatwia transport glukozy do mięśni. Obecnie przyjmuje się, że po treningu powinniśmy spożywać 0,8 g węglowodanów i 0,4 g białek na każdy kilogram masy ciała. Tak więc dla osoby ważącej 65 kg najlepszy będzie szejk zawierający ok. 50 g węglowodanów i 26 g białek.

Osobiście odradzam korzystanie z gotowych mieszanek białkowych o sztucznych smakach wzbogaconych substancjami słodzącymi. Oto moje 3 propozycje koktajli własnej roboty przyrządzonych z alternatywnych odżywek białkowych i owoców bogatych w sacharozę.

Sposób wykonania jest zawsze taki sam. Umyte i obrane owoce z pozostałymi składnikami umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładki koktajl. Potem pakujemy do torby treningowej i wypijamy po treningu. Jak one wtedy smakują…!

Podstawowy koktajl bananowy

Składniki:

– ok. 150 g dojrzałego banana (z czarnymi kropkami)
– 250 ml wody z kokosa
– 2 szczypty cynamonu
– 1 miarka bezsmakowego białka serwatkowego

Zielony koktajl wegański

Co pić po treningu? Koktajl!

Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl

Składniki:

– 250 g melona kantalupa
– 200 g dojrzałego świeżego ananasa
– 10 g syropu z agawy
– 200 ml mleka migdałowego
– 2 miarki białka konopnego

Koktajl zielona herbata

Składniki:

– 250 g mango
– 1 łyżeczka naturalnego miodu
– 250 ml zaparzonej, ostudzonej zielonej herbaty
– 1 miarka bezsmakowego białka serwatkowego

Katarzyna Karus-Wysocka – entuzjastka koncepcji paleo i powrotu do naturalnej żywności. Prowadzi bloga Cook it Lean, rozwijając swoje kulinarne i fotograficzne pasje. Kocha tworzyć nowe, smakowe i wizualne, kompozycje potraw. Na co dzień kreuje interaktywną rzeczywistość, pracując jako projektantka UX. Dużo czasu spędza w siłowni, trenując do zawodów w trójboju siłowym i wyciskaniu leżąc.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: