Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Co zjeść na deser? Ciasto batatowe

Co zjeść na deser? Ciasto batatowe
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Ciasto na diecie? Właśnie tak! To idealna opcja na weekendy, podczas których często tracicie wolę walki, a pokusy są znacznie większe. Ciasto batatowe smakuje jak mus w stylu brownie i nie odstaje absolutnie niczym od najprawdziwszych słodkości.

Ciasto na diecie? Właśnie tak! To idealna opcja na weekendy, podczas których często tracicie wolę walki, a pokusy są znacznie większe. Ciasto batatowe smakuje jak mus w stylu brownie i nie odstaje absolutnie niczym od najprawdziwszych słodkości.

Składniki:

- 400 g batatów,
- dojrzały banan,
- 4 łyżki mąki gryczanej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki naturalnego kakao,
- 150 ml mleka kokosowego (nie UHT),
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 3‒4 kostki gorzkiej czekolady,
- wiórki kokosowe,
- olej kokosowy,
- forma aluminiowa na ciasto.

Do smaku możecie dodać 30 g ulubionej odżywki białkowej.

Sposób przygotowania

Wrzućcie bataty w skórce do gotującej się wody. Gotujcie tak długo, aż będą miękkie. Do miski wbijcie 2 całe jaja, wsypcie mąkę, ksylitol, kakao i dodajcie proszku do pieczenia. Powoli wszystko to zblendujcie, tak aby powstała jednolita konsystencja. Kolejno dodajcie odżywkę białkową i pokrojonego banana. I blendujcie dalej. Jeżeli konsystencja będzie zbyt gęsta, możecie dolać kieliszek mleka kokosowego. Miękkie bataty (warto je ostudzić przez mniej więcej 15 min) obierzcie ze skórki i wrzućcie do blendera. Mieszajcie do momentu, aż powstanie papka. Co jakiś czas dolewajcie mleka kokosowego.

Zmieszajcie masę batatową z drugą wcześniej przygotowaną masą. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Foremkę na ciasto przesmarujcie olejem kokosowym, tak aby ciasto nie przywarło do niej w trakcie pieczenia, i wlejcie do niej masę. Włóżcie do piekarnika na 25‒30 minut.

Kiedy ciasto będzie gotowe, odstawcie je, aby się schłodziło. W międzyczasie zróbcie polewę czekoladową. Do garnuszka wlejcie 2 łyżki mleka kokosowego i wrzućcie 2 kostki gorzkiej czekolady. Kiedy konsystencja zacznie robić się gęsta, wlejcie kolejne 2 łyżki mleka kokosowego i dodajcie 2 kostki gorzkiej czekolady. Masę rozprowadźcie łyżką po powierzchni ciasta i posypcie wiórkami kokosowymi.

Przed podaniem posypcie je wiórkami kokosowymi.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy dobrze się schłodzi.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij