Przejdź do treści

Co zjeść na deser? Ciasto batatowe

brownie
Co zjeść na deser? Ciasto batatowe Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Ciasto na diecie? Właśnie tak! Ciasto batatowe smakuje jak mus w stylu brownie i nie odstaje absolutnie niczym od najprawdziwszych słodkości.

Ciasto na diecie? Właśnie tak! To idealna opcja na weekendy, podczas których często tracicie wolę walki, a pokusy są znacznie większe. Ciasto batatowe smakuje jak mus w stylu brownie i nie odstaje absolutnie niczym od najprawdziwszych słodkości.

Składniki:

– 400 g batatów,
– dojrzały banan,
– 4 łyżki mąki gryczanej,
– 2 jajka,
– 2 łyżki naturalnego kakao,
– 150 ml mleka kokosowego (nie UHT),
– 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
– 1 łyżeczka ksylitolu
– 3‒4 kostki gorzkiej czekolady,
– wiórki kokosowe,
– olej kokosowy,
– forma aluminiowa na ciasto.

Do smaku możecie dodać 30 g ulubionej odżywki białkowej.

Sposób przygotowania

Wrzućcie bataty w skórce do gotującej się wody. Gotujcie tak długo, aż będą miękkie. Do miski wbijcie 2 całe jaja, wsypcie mąkę, ksylitol, kakao i dodajcie proszku do pieczenia. Powoli wszystko to zblendujcie, tak aby powstała jednolita konsystencja. Kolejno dodajcie odżywkę białkową i pokrojonego banana. I blendujcie dalej. Jeżeli konsystencja będzie zbyt gęsta, możecie dolać kieliszek mleka kokosowego. Miękkie bataty (warto je ostudzić przez mniej więcej 15 min) obierzcie ze skórki i wrzućcie do blendera. Mieszajcie do momentu, aż powstanie papka. Co jakiś czas dolewajcie mleka kokosowego.

Zmieszajcie masę batatową z drugą wcześniej przygotowaną masą. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Foremkę na ciasto przesmarujcie olejem kokosowym, tak aby ciasto nie przywarło do niej w trakcie pieczenia, i wlejcie do niej masę. Włóżcie do piekarnika na 25‒30 minut.

Kiedy ciasto będzie gotowe, odstawcie je, aby się schłodziło. W międzyczasie zróbcie polewę czekoladową. Do garnuszka wlejcie 2 łyżki mleka kokosowego i wrzućcie 2 kostki gorzkiej czekolady. Kiedy konsystencja zacznie robić się gęsta, wlejcie kolejne 2 łyżki mleka kokosowego i dodajcie 2 kostki gorzkiej czekolady. Masę rozprowadźcie łyżką po powierzchni ciasta i posypcie wiórkami kokosowymi.

Przed podaniem posypcie je wiórkami kokosowymi.

Zdjęcie: masz.talerz

Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy dobrze się schłodzi.

Zdjęcie: masz.talerz

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: