Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Co zjeść na deser? Fit muffinki

Co zjeść na deser? Fit muffinki
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Te kupne zawierają mnóstwo cukru i, niestety, także tłuszczów trans. My mamy dla was znacznie zdrowszą alternatywę muffinek. Może i są mniej puszyste, ale na pewno nie mniej smaczne. No i odchudzone!

Deser zawiera pełnowartościowe produkty, które dają uczucie sytości i zabijają ochotę na coś słodkiego. Dodatkowy plus? Zjedzenie ich nie powoduje natychmiastowego skoku cukru we krwi. Niestety, to właśnie jedzenie posiłków bogatych w cukry jest najczęstszą przyczyną nadwagi, otyłości, insulinooporności i cukrzycy. Deser dla aktywnych? Nasze muffinki!

Składniki:

- 150 g płatków owsianych;
- 3 łyżki mąki gryczanej;
- 4 całe jaja;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 2 dojrzałe banany;
- 2 łyżki naturalnego kakao;
- 2‒3 łyżeczki ksylitolu;
- 200 g malin i jagód;
- olej kokosowy (do posmarowania);
- blacha na muffinki;
- papierowe foremki na muffinki.

Przygotowanie:

Krok 1

Do miski wsyp płatki owsiane i mąkę gryczaną. Następnie wbij całe jaja i miksuj do powstania jednolitej konsystencji. Dodaj kolejne składniki, za każdym razem miksując je z całością. Zacznij od proszku do pieczenia, potem pokrojone banany itd.

Wyjątkiem są jagody i maliny, które dorzucasz na samym końcu i mieszasz całość łyżką.

Krok 2

Do blachy włóż papierowe foremki na muffinki, a ich środek lekko posmaruj olejem kokosowym. Łyżką napełnij foremki.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Włóż do wcześniej rozgrzanego (do 180 stopni) piekarnika na mniej więcej 30 minut. Po 10 minutach na chwilę wyjmij blachę i posmaruj każdą muffinkę odrobiną oleju, aby nie przypalić wierzchu.

Po 30 minutach sprawdź, czy muffinki nie są surowe w środku (wiele będzie zależało tu od piekarnika).

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij