Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Co zjeść po treningu? Sałatka z mango i melonem

Co zjeść po treningu? Sałatka z mango i melonem
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Po dobrym treningu często ma się ochotę na coś słodkiego. Zamiast batona warto postawić na danie, które przyrządza się dosłownie w 20 minut i jest naprawdę bardzo smaczne.

Zadaniem posiłku potreningowego jest szybkie dostarczenie utraconej podczas aktywności energii (uzupełnienie glikogenu mięśniowego) oraz regeneracja. Dlatego bardzo ważne jest, żeby do godziny po zakończonej pracy zjeść posiłek. Bardzo fajną opcją jest wkomponowanie w posiłek niektórych owoców. Idealnie sprawdza się mango, melon lub ich połączenie.

Składniki:

- 130 g fileta z piersi indyka,
- 70 g świeżego melona,
- 70 g mango,
- sałata lodowa,
- łyżeczka siemienia lnianego,
- 4–5 liści świeżej bazylii,
- sok z resztek mango,
- łyżka musztardy Dijon,
- łyżka miodu naturalnego (w żadnym wypadku nie sztucznego),
- 2 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

Mięso z piersi indyka pokrój w kostkę i duś na patelni z wodą przez 30 minut. Dopraw solą himalajską, oregano i kurkumą.

Czekając na mięso, zajmij się pozostałymi składnikami. Umieść w misce ok. 1/3 pokrojonej główki sałaty lodowej, do tego dodaj pokrojone w kostkę owoce. Posyp siemieniem lnianym oraz liśćmi bazylii.

Aby poprawić walory smakowe potrawy, przygotuj dip musztardowo-miodowy z mango. Do szklanki wlej 20–30 ml soku z mango. Część możecie odsączyć do miseczki już przy krojeniu. Pozostałą część miąższu uzyskasz, zeskrobując go nożem z mięsistej pestki. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, miód naturalny oraz łyżkę musztardy. Całość wymieszaj i polej nim danie.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Potreningowa sałatka gotowa!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij