Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Posiłek przedtreningowy powinien być pełnowartościowy, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych „materiałów” do pracy. Makaron z indykiem robi się szybko, a danie zjedzone nawet w małej porcji jest bardzo sycące.

W naszym menu znalazł się makaron gryczany, bo jesteśmy zwolennikami produktów bezglutenowych. Nie dlatego, że jest na to moda, tylko dlatego, że mamy doświadczenie w naszej pracy. Sprawdziliśmy temat na sobie i wielu naszych podopiecznych. Jedzenie bezglutenowe nie tylko pomaga w zmniejszeniu obwodów ciała, ale także jest o wiele zdrowsze. Dodatkowo makaron gryczany jest bogaty w minerały, co jest bardzo ważnym elementem u osób aktywnych fizycznie.

Kolejnym plusem jest to, że danie jest przyjazne dla osób cierpiących na celiakię.

Dodatkowe składniki to dobrej jakości pomidory suszone, które dodają smaku i są źródłem energii (zawierają węglowodany i tłuszcze).

Suszone pomidory oraz czerwona cebula są także źródłem wielu witamin, które mogą być przydatne w zbliżającym się okresie zimowym. Zawierają w sobie dawkę witaminy C, a same suszone pomidory także witaminy z grupy B oraz K. W połączeniu z uduszonym na patelni indykiem oraz makaronem gryczanym i octem balsamicznym dają sporą dawkę energii.

Składniki:

- 130 g fileta z piersi indyka,
- 50 g makaronu gryczanego (dobrze sprawdźcie na etykiecie, czy na pewno nie zawiera w sobie mąki pszennej),
- 10 sztuk zielonych oliwek,
- 3–4 sztuki suszonych pomidorów,
- 2 plastry czerwonej cebuli,
- ½ kieliszka octu balsamicznego (ok. 20 ml),
- kilka posiekanych listków świeżej bazylii.

Przygotowanie

Mięso z piersi z indyka pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z odrobiną wody. Powinno dusić się w przyprawach mniej więcej 30 minut. Dopraw je pieprzem czarnym (najlepiej świeżo mielonym), solą himalajską, oregano i papryką (w zależności od tego, czy lubisz mniej, czy bardziej ostre dania).

Odmierz 50 g makaronu gryczanego i wrzuć go do wrzątku. Gotuj do momentu, aż będzie al dente.

W międzyczasie zabierz się do krojenia cebuli, oliwek i pomidorów suszonych. 

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Kiedy mięso i makaron są już gotowe, wsyp je do jednej miseczki i dodaj warzywa. Całe gotowe danie polej octem balsamicznym.

Pamiętaj, aby posiłek przedtreningowy zjeść przynajmniej 2–3 godziny przed treningiem, aby nie czuć ciężkości podczas wykonywania ćwiczeń.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij