Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Ryż z kurczakiem nie musi być jedynym pomysłem na posiłek przed treningiem. Zostawmy go kulturystom. Chcecie przed aktywnością zjeść smacznie, zdrowo, szybko i pożywnie? Sprawdźcie ten przepis.

Pamiętajcie, że posiłek przedtreningowy powinien zawierać pełnowartościowe białko, węglowodany złożone oraz tłuszcze. Stąd wybraliśmy połączenie mięsa (białko), batatów (węglowodany złożone) oraz zdrowych tłuszczów (awokado i masło klarowane). Tego typu produkty i sposób ich przyrządzenia nie powodują gwałtownego wyrzutu insuliny we krwi, w wyniku czego przed samym treningiem nie jesteście ospali i macie większą moc.

Zjedzcie go odpowiednio wcześniej, aby czuć się komfortowo na treningu. Najlepiej 2,5–3 godziny przed zaplanowaną sesją treningową.

Składniki:

- polędwica/rumsztyk wołowy;
- ½ średniego batata;
- ½ awokado;
- 3–4 ząbki czosnku;
- 2 małe ogórki kiszone;
- 3–4 suszone pomidory;
- łyżeczka masła klarowanego.

Przygotowanie:

W wołowinę wsmarowujecie oliwę z oliwek wraz z odrobiną soli himalajskiej i czarnym pieprzem. Następnie wrzucacie mięso na rozgrzaną patelnię grillową lub griller. Jeżeli lubicie krwistego steka, wystarczy grillować go ok. 2,5 minuty z obu stron. Jeśli wolicie mocniej wysmażone mięso, przewróćcie je jeszcze dwa razy. Pamiętajcie, że aby mięso zachowało swój właściwy skład, nie powinno być zbyt mocno wysmażone.

Pasta z awokado 

Będziecie potrzebować: awokado, czosnku, suszonych pomidorów, ogórków kiszonych. Każdy z tych produktów kroicie, a następnie razem wrzucacie do blendera, aż powstanie pasta.

Frytki z batata

Batata kroicie w grubsze paski (jak frytki) i wrzucacie na rozgrzaną patelnię. Wcześniej roztapiacie na niej masełko klarowane. Przysmażacie przez ok. 5 min.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Teraz, gdy już macie wszystko gotowe, nakładacie danie na talerz. Czas przygotowania to ok. 20 min.

Smacznego i dobrego treningu!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij