Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Cukier waniliowy – czy na pewno jest z wanilii?

Cukier waniliowy – czy na pewno jest z wanilii?
Cukier waniliowy jest nieodzownym składnikiem wypieków, ciasteczek, budyniów i wielu innych deserów. Ilustracja: Julia Szostak

Cukier waniliowy jest nieodzownym składnikiem wypieków, ciasteczek, budyniów i wielu innych deserów. Jednak to, co zwykle wrzucamy w sklepie do koszyka, nie jest cukrem waniliowym, tylko wanilinowym. Różnica? Całkiem spora.

Pierwszy zawiera naturalny aromat pochodzący ze strąków wanilii, egzotycznej rośliny z rodziny storczykowatych. Drugi to związek chemiczny, który może wywołać podrażnienia skóry i egzemę. Wanilina to tzw. aromat identyczny z naturalnym. Pod tym kryptonimem występuje w jogurtach i gotowych deserach. Syntetycznej waniliny używa się też do produkcji papierosów, dzięki czemu początkujący palacze szybciej się uzależniają, a osoby niepalące łatwiej tolerują dym papierosowy z aromatem wanilii.

Wanilia jest jednym z najpopularniejszych smaków i zapachów na świecie. Waniliowy zapach pobudza, usuwa zmęczenie i senność, działa antydepresyjnie i jest afrodyzjakiem.

Wanilina została dopuszczona do obrotu w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Jest znacznie tańszym zamiennikiem prawdziwej wanilii. Jednak jeśli mamy ochotę na cukier waniliowy, a nie wanilinowy, nie musimy kupować kilkakrotnie droższego cukru z dodatkiem naturalnej wanilii, ale możemy go samodzielnie zrobić w domu w bardzo prosty sposób.

Do słoika lub innego szczelnego pojemnika wsypujemy pół kilograma cukru (biały cukier możemy zastąpić brązowym demerara). Laskę wanilii przecinamy nożem wzdłuż na pół. Wszystkie nasionka, które zostały na nożu, delikatnie zeskrobujemy do słoika. Teraz wystarczy zamknąć słoik i dobrze nim potrząsnąć. Już po tygodniu otrzymamy prawdziwy cukier waniliowy (im dłużej będziemy trzymać wanilię w słoiku z cukrem, tym waniliowy aromat będzie bardziej intensywny).

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
positive33 zapytał(a) 8 grudnia 2013
Czy napewno na cukrze jet napisane waniliowy? Bo mnie sie wydaje ,ze Wanilinowy ?
martuś odpowiedział(a) 29 grudnia 2013
Zawsze można kupić laskę wanilii i zrobić samemu :)
Jabłuszko odpowiedział(a) 25 grudnia 2013
Wanilinowy :) Nasz mózg odruchowo czyta waniliowy bo sam jesteś przekonany że tak jest napisane :) Nie kupuj go w sklepie zrób sam :)
pio2881 odpowiedział(a) 9 grudnia 2013
Masz rację. Nazywa się to cukier wanilinowy, bo ten cukier jest otrzymany sztucznie, a dokładniej z waniliny. Używa się go, ponieważ jest taniej zrobić estry wanilii niż wydobyć je z niej ;)
Funataro odpowiedział(a) 8 grudnia 2013
No i masz zupełną rację ;) Cukier Wanilinowy, ale gwarantuje Ci, że jak pójdziesz do sklepu i poprosisz o cukier wanilinowy to pani ekspedienta się dziwnie spojrzy a i tak powie waniliowy ;)