Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Cukier zamień na…

Cukier zamień na…
Cukier to nie jedyna słodka rzecz na świecie... Zdjęcie: shutterstock

Człowiek spożywa przeciętnie ponad 50 kilogramów cukru rocznie - to ponad 200 szklanek! Ta ilość zdecydowanie powinna Was przerazić. Cukier wcale nie dodaje energii, ale za to skutecznie rujnuje zdrowie. Pora na zmiany.

Nadmiar cukru w diecie bardzo skutecznie: obniża odporność, zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka niemal wszystkich narządów, prowadzi do otyłości, przyspiesza starzenie się skóry, rozregulowuje gospodarkę hormonalną. A jednak nie wyobrażacie sobie życia bez słodkiego smaku? Mamy dla Was 5 najlepszych zamienników cukru. Są słodkie i dużo zdrowsze!

Cukier vs. miód

Ma więcej wartościowych związków niż zwykły biały cukier i działa antybakteryjnie. Najlepiej wybrać miód ze sprawdzonej pasieki – zawiera witaminy (A, B, C), wapń, fosfor, magnez, żelazo i inne cenne mikroelementy. Na próżno szukać ich w białym cukrze.

Ciemne miody są zdrowsze. Uczeni z Univeristy od Illinois przebadali 19 próbek miodów i dowiedli, że ciemniejsza barwa oznacza, że zawierają one mniej wody i więcej przeciwutleniaczy, zapobiegających starzeniu się i niszczeniu komórek. Warto zatem sięgnąć na przykład po miód gryczany, który szczyci się ciemnobrązową barwą.

Gorszej jakości są miody sztuczne i importowane, szczególnie te z małym nadrukiem na etykiecie: „mieszanka miodów pochodzących z państw członkowskich UE i spoza UE”. Za tym znakiem kryje się zwykle chiński, kiepski wyrób. Czasem naprawdę groźny dla zdrowia, bo zawierający trujące substancje, jak ołów czy silne antybiotyki stosowane w azjatyckich ulach przeciwko drobnoustrojom.

Cukier vs. stewia

Ta roślina, uważana przez wielu za najzdrowszy naturalny zamiennik cukru, już zyskała miano „cudownego słodzika”. Nie zawiera bowiem glukozy ani kalorii, za to jest 200 razy słodsza niż cukier! Europa dopiero odkrywa słodkie i zdrowe właściwości tej rośliny, podczas gdy od dawna jest ona stosowana w Ameryce Południowej i Japonii.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
monikastaszak zapytał(a) 19 lipca 2014
Pytanie dotyczy artykułu Cukier zamień na…
czy ksilitol jest zdrowym zamiennikiem cukru? czytalam ze nowotwor zywi sie cukrem a jak to wyglada jesli chodzi wlasnie o ksilitol?
Vilu odpowiedział(a) 18 października 2015
Ksylitol jest naturalną substancją słodząca, która pochodzi z kory brzozy. Nie podnosi poziomu cukru we krwi. W 100 g ksylitolu zawartość cukrów wynosi 0,2 g. Jest polecany tym, którzy chcą ograniczyć spożycie cukru.
Rita Handermander zapytał(a) 14 kwietnia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Cukier zamień na…
Jeśli chodzi o aspartam jako zdrowszy zamiennik cukru, to nie jestem tego taka pewna. Niedawno obejrzałam film na yt, w którym były pokazane "trucizny" współczesnego świata. Wymieniony został tam również aspartam. Dowiedziałam się m.in. że niszczy szare komórki, dlatego zabroniono spożywać pilotom napojów z jego dodatkiem, dzień przed lotem. Czy ktoś wie coś może więcej o tym?
Vilu odpowiedział(a) 18 października 2015
Względna słodycz cukru wynosi 100 %, aspartanu - 20 000 %. Liczby mówią same za siebie, aspartan wcale nie jest zdrowszym zamiennikiem.
julia.rejdych odpowiedział(a) 18 kwietnia 2014
Aspartam jest rakotworczy, to przede wszystkim ;)
Sebastian Sienkiewicz zapytał(a) 28 marca 2014
Pytanie dotyczy artykułu Cukier zamień na…
No dobrze a co z owocami? Jeść czy nie jeść one też dostarczają cukier je też wyeliminować z diety? Nie wyobrażam sobie tego że po siłowni nie zjem banana, albo między posiłkami jabłka czy pomarańcza. Herbaty i kawy nie słodzę ale co z tymi owocami.
karolina.walas.3 odpowiedział(a) 28 marca 2014
Nie można całkowicie zrezygnować z węglowodanów w diecie, gdyż są one głównym źródłem energii dla organizmu. Należy pamiętać, że nasz układ nerwowy (mózg) wykorzystuje wyłącznie glukozę jako swe paliwo! Owoce i warzywa są świetnym źródłem węglowodanów oraz dodatkowo witamin, które są niezbędne dla zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu, także nie rezygnuj z ich jedzenia.
E odpowiedział(a) 6 lutego 2016
Owoce w ramach zdrowej diety powinny się znaleźć 2 razy dziennie przed14:00
Vilu odpowiedział(a) 18 października 2015
Owoce i warzywa zawierają cukry i są to cukry naturalnie występujące, więc rezygnować z nich nie warto. Są owoce zawierające więcej cukrów, są te, które zawierają ich mniej. Wśród tych ostatnich znajdziemy m.in. jagody: truskawki, maliny, jeżyny.
eBi odpowiedział(a) 8 maja 2014
Fruktoza w owocach lub miodzie jest w porządku ;)
Pumbik78Nat odpowiedział(a) 15 kwietnia 2014
tu chodzi o wyeliminowanie tego złego cukru czyli w słodyczach i normalnym cukrze, owoce są ważne !!
malia zapytał(a) 6 czerwca 2013
Pytanie dotyczy artykułu Cukier zamień na…
Ja polecam jeszcze syrop z agawy, klonowy i ksylitol. Jest wiele wspaniałych zamienników które nie tylko są mniej kaloryczne od naszego cukru. A ponad to zawierają wiele cennych składników i tu, uwaga...chronią zęby przed próchnicą !
ewelinka0777 odpowiedział(a) 10 czerwca 2013
wow faktycznie ;)) dzięki :D
Groszek odpowiedział(a) 27 lutego 2014
Syrop z agawy nie zawiera zbyt wielu odżywczych składników, na dodatek jest produkowany przy użyciu chemikaliów i ze skrobi a nie, jak wcześniej, rośliny. Masowa produkcja zrobiła swoje... :(
Briefly odpowiedział(a) 27 stycznia 2014
A co z syropem z buraków cukrowych, lepszy niż biały cukier czy równie szkodliwy?
Pirate Princess odpowiedział(a) 29 grudnia 2013
Ksylitol, ksylitol i tylko ksylitol :D
Java odpowiedział(a) 14 czerwca 2013
Syrop klonowy palce lizać.
monikastaszak zapytał(a) 19 lipca 2014
Pytanie dotyczy artykułu Cukier zamień na…
czy ksilitol jest zdrowym zamiennikiem cukru? czytalam ze nowotwor zywi sie cukrem a jak to wyglada jesli chodzi wlasnie o ksilitol?
Vilu odpowiedział(a) 18 października 2015
Ksylitol jest naturalną substancją słodząca, która pochodzi z kory brzozy. Nie podnosi poziomu cukru we krwi. W 100 g ksylitolu zawartość cukrów wynosi 0,2 g. Jest polecany tym, którzy chcą ograniczyć spożycie cukru.
Rita Handermander zapytał(a) 14 kwietnia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Cukier zamień na…
Jeśli chodzi o aspartam jako zdrowszy zamiennik cukru, to nie jestem tego taka pewna. Niedawno obejrzałam film na yt, w którym były pokazane "trucizny" współczesnego świata. Wymieniony został tam również aspartam. Dowiedziałam się m.in. że niszczy szare komórki, dlatego zabroniono spożywać pilotom napojów z jego dodatkiem, dzień przed lotem. Czy ktoś wie coś może więcej o tym?
Vilu odpowiedział(a) 18 października 2015
Względna słodycz cukru wynosi 100 %, aspartanu - 20 000 %. Liczby mówią same za siebie, aspartan wcale nie jest zdrowszym zamiennikiem.
julia.rejdych odpowiedział(a) 18 kwietnia 2014
Aspartam jest rakotworczy, to przede wszystkim ;)
Sebastian Sienkiewicz zapytał(a) 28 marca 2014
Pytanie dotyczy artykułu Cukier zamień na…
No dobrze a co z owocami? Jeść czy nie jeść one też dostarczają cukier je też wyeliminować z diety? Nie wyobrażam sobie tego że po siłowni nie zjem banana, albo między posiłkami jabłka czy pomarańcza. Herbaty i kawy nie słodzę ale co z tymi owocami.
karolina.walas.3 odpowiedział(a) 28 marca 2014
Nie można całkowicie zrezygnować z węglowodanów w diecie, gdyż są one głównym źródłem energii dla organizmu. Należy pamiętać, że nasz układ nerwowy (mózg) wykorzystuje wyłącznie glukozę jako swe paliwo! Owoce i warzywa są świetnym źródłem węglowodanów oraz dodatkowo witamin, które są niezbędne dla zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu, także nie rezygnuj z ich jedzenia.
E odpowiedział(a) 6 lutego 2016
Owoce w ramach zdrowej diety powinny się znaleźć 2 razy dziennie przed14:00
Vilu odpowiedział(a) 18 października 2015
Owoce i warzywa zawierają cukry i są to cukry naturalnie występujące, więc rezygnować z nich nie warto. Są owoce zawierające więcej cukrów, są te, które zawierają ich mniej. Wśród tych ostatnich znajdziemy m.in. jagody: truskawki, maliny, jeżyny.
eBi odpowiedział(a) 8 maja 2014
Fruktoza w owocach lub miodzie jest w porządku ;)
Pumbik78Nat odpowiedział(a) 15 kwietnia 2014
tu chodzi o wyeliminowanie tego złego cukru czyli w słodyczach i normalnym cukrze, owoce są ważne !!
malia zapytał(a) 6 czerwca 2013
Pytanie dotyczy artykułu Cukier zamień na…
Ja polecam jeszcze syrop z agawy, klonowy i ksylitol. Jest wiele wspaniałych zamienników które nie tylko są mniej kaloryczne od naszego cukru. A ponad to zawierają wiele cennych składników i tu, uwaga...chronią zęby przed próchnicą !
ewelinka0777 odpowiedział(a) 10 czerwca 2013
wow faktycznie ;)) dzięki :D
Groszek odpowiedział(a) 27 lutego 2014
Syrop z agawy nie zawiera zbyt wielu odżywczych składników, na dodatek jest produkowany przy użyciu chemikaliów i ze skrobi a nie, jak wcześniej, rośliny. Masowa produkcja zrobiła swoje... :(
Briefly odpowiedział(a) 27 stycznia 2014
A co z syropem z buraków cukrowych, lepszy niż biały cukier czy równie szkodliwy?
Pirate Princess odpowiedział(a) 29 grudnia 2013
Ksylitol, ksylitol i tylko ksylitol :D
Java odpowiedział(a) 14 czerwca 2013
Syrop klonowy palce lizać.
monikastaszak zapytał(a) 19 lipca 2014
Pytanie dotyczy artykułu Cukier zamień na…
czy ksilitol jest zdrowym zamiennikiem cukru? czytalam ze nowotwor zywi sie cukrem a jak to wyglada jesli chodzi wlasnie o ksilitol?
Vilu odpowiedział(a) 18 października 2015
Ksylitol jest naturalną substancją słodząca, która pochodzi z kory brzozy. Nie podnosi poziomu cukru we krwi. W 100 g ksylitolu zawartość cukrów wynosi 0,2 g. Jest polecany tym, którzy chcą ograniczyć spożycie cukru.
Rita Handermander zapytał(a) 14 kwietnia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Cukier zamień na…
Jeśli chodzi o aspartam jako zdrowszy zamiennik cukru, to nie jestem tego taka pewna. Niedawno obejrzałam film na yt, w którym były pokazane "trucizny" współczesnego świata. Wymieniony został tam również aspartam. Dowiedziałam się m.in. że niszczy szare komórki, dlatego zabroniono spożywać pilotom napojów z jego dodatkiem, dzień przed lotem. Czy ktoś wie coś może więcej o tym?
Vilu odpowiedział(a) 18 października 2015
Względna słodycz cukru wynosi 100 %, aspartanu - 20 000 %. Liczby mówią same za siebie, aspartan wcale nie jest zdrowszym zamiennikiem.
julia.rejdych odpowiedział(a) 18 kwietnia 2014
Aspartam jest rakotworczy, to przede wszystkim ;)
Sebastian Sienkiewicz zapytał(a) 28 marca 2014
Pytanie dotyczy artykułu Cukier zamień na…
No dobrze a co z owocami? Jeść czy nie jeść one też dostarczają cukier je też wyeliminować z diety? Nie wyobrażam sobie tego że po siłowni nie zjem banana, albo między posiłkami jabłka czy pomarańcza. Herbaty i kawy nie słodzę ale co z tymi owocami.
karolina.walas.3 odpowiedział(a) 28 marca 2014
Nie można całkowicie zrezygnować z węglowodanów w diecie, gdyż są one głównym źródłem energii dla organizmu. Należy pamiętać, że nasz układ nerwowy (mózg) wykorzystuje wyłącznie glukozę jako swe paliwo! Owoce i warzywa są świetnym źródłem węglowodanów oraz dodatkowo witamin, które są niezbędne dla zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu, także nie rezygnuj z ich jedzenia.
E odpowiedział(a) 6 lutego 2016
Owoce w ramach zdrowej diety powinny się znaleźć 2 razy dziennie przed14:00
Vilu odpowiedział(a) 18 października 2015
Owoce i warzywa zawierają cukry i są to cukry naturalnie występujące, więc rezygnować z nich nie warto. Są owoce zawierające więcej cukrów, są te, które zawierają ich mniej. Wśród tych ostatnich znajdziemy m.in. jagody: truskawki, maliny, jeżyny.
eBi odpowiedział(a) 8 maja 2014
Fruktoza w owocach lub miodzie jest w porządku ;)
Pumbik78Nat odpowiedział(a) 15 kwietnia 2014
tu chodzi o wyeliminowanie tego złego cukru czyli w słodyczach i normalnym cukrze, owoce są ważne !!
malia zapytał(a) 6 czerwca 2013
Pytanie dotyczy artykułu Cukier zamień na…
Ja polecam jeszcze syrop z agawy, klonowy i ksylitol. Jest wiele wspaniałych zamienników które nie tylko są mniej kaloryczne od naszego cukru. A ponad to zawierają wiele cennych składników i tu, uwaga...chronią zęby przed próchnicą !
ewelinka0777 odpowiedział(a) 10 czerwca 2013
wow faktycznie ;)) dzięki :D
Groszek odpowiedział(a) 27 lutego 2014
Syrop z agawy nie zawiera zbyt wielu odżywczych składników, na dodatek jest produkowany przy użyciu chemikaliów i ze skrobi a nie, jak wcześniej, rośliny. Masowa produkcja zrobiła swoje... :(
Briefly odpowiedział(a) 27 stycznia 2014
A co z syropem z buraków cukrowych, lepszy niż biały cukier czy równie szkodliwy?
Pirate Princess odpowiedział(a) 29 grudnia 2013
Ksylitol, ksylitol i tylko ksylitol :D
Java odpowiedział(a) 14 czerwca 2013
Syrop klonowy palce lizać.
monikastaszak zapytał(a) 19 lipca 2014
Pytanie dotyczy artykułu Cukier zamień na…
czy ksilitol jest zdrowym zamiennikiem cukru? czytalam ze nowotwor zywi sie cukrem a jak to wyglada jesli chodzi wlasnie o ksilitol?
Vilu odpowiedział(a) 18 października 2015
Ksylitol jest naturalną substancją słodząca, która pochodzi z kory brzozy. Nie podnosi poziomu cukru we krwi. W 100 g ksylitolu zawartość cukrów wynosi 0,2 g. Jest polecany tym, którzy chcą ograniczyć spożycie cukru.
Rita Handermander zapytał(a) 14 kwietnia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Cukier zamień na…
Jeśli chodzi o aspartam jako zdrowszy zamiennik cukru, to nie jestem tego taka pewna. Niedawno obejrzałam film na yt, w którym były pokazane "trucizny" współczesnego świata. Wymieniony został tam również aspartam. Dowiedziałam się m.in. że niszczy szare komórki, dlatego zabroniono spożywać pilotom napojów z jego dodatkiem, dzień przed lotem. Czy ktoś wie coś może więcej o tym?
Vilu odpowiedział(a) 18 października 2015
Względna słodycz cukru wynosi 100 %, aspartanu - 20 000 %. Liczby mówią same za siebie, aspartan wcale nie jest zdrowszym zamiennikiem.
julia.rejdych odpowiedział(a) 18 kwietnia 2014
Aspartam jest rakotworczy, to przede wszystkim ;)
Sebastian Sienkiewicz zapytał(a) 28 marca 2014
Pytanie dotyczy artykułu Cukier zamień na…
No dobrze a co z owocami? Jeść czy nie jeść one też dostarczają cukier je też wyeliminować z diety? Nie wyobrażam sobie tego że po siłowni nie zjem banana, albo między posiłkami jabłka czy pomarańcza. Herbaty i kawy nie słodzę ale co z tymi owocami.
karolina.walas.3 odpowiedział(a) 28 marca 2014
Nie można całkowicie zrezygnować z węglowodanów w diecie, gdyż są one głównym źródłem energii dla organizmu. Należy pamiętać, że nasz układ nerwowy (mózg) wykorzystuje wyłącznie glukozę jako swe paliwo! Owoce i warzywa są świetnym źródłem węglowodanów oraz dodatkowo witamin, które są niezbędne dla zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu, także nie rezygnuj z ich jedzenia.
E odpowiedział(a) 6 lutego 2016
Owoce w ramach zdrowej diety powinny się znaleźć 2 razy dziennie przed14:00
Vilu odpowiedział(a) 18 października 2015
Owoce i warzywa zawierają cukry i są to cukry naturalnie występujące, więc rezygnować z nich nie warto. Są owoce zawierające więcej cukrów, są te, które zawierają ich mniej. Wśród tych ostatnich znajdziemy m.in. jagody: truskawki, maliny, jeżyny.
eBi odpowiedział(a) 8 maja 2014
Fruktoza w owocach lub miodzie jest w porządku ;)
Pumbik78Nat odpowiedział(a) 15 kwietnia 2014
tu chodzi o wyeliminowanie tego złego cukru czyli w słodyczach i normalnym cukrze, owoce są ważne !!
malia zapytał(a) 6 czerwca 2013
Pytanie dotyczy artykułu Cukier zamień na…
Ja polecam jeszcze syrop z agawy, klonowy i ksylitol. Jest wiele wspaniałych zamienników które nie tylko są mniej kaloryczne od naszego cukru. A ponad to zawierają wiele cennych składników i tu, uwaga...chronią zęby przed próchnicą !
ewelinka0777 odpowiedział(a) 10 czerwca 2013
wow faktycznie ;)) dzięki :D
Groszek odpowiedział(a) 27 lutego 2014
Syrop z agawy nie zawiera zbyt wielu odżywczych składników, na dodatek jest produkowany przy użyciu chemikaliów i ze skrobi a nie, jak wcześniej, rośliny. Masowa produkcja zrobiła swoje... :(
Briefly odpowiedział(a) 27 stycznia 2014
A co z syropem z buraków cukrowych, lepszy niż biały cukier czy równie szkodliwy?
Pirate Princess odpowiedział(a) 29 grudnia 2013
Ksylitol, ksylitol i tylko ksylitol :D
Java odpowiedział(a) 14 czerwca 2013
Syrop klonowy palce lizać.