Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Czekolada - tylko gorzka!

Czekolada - tylko gorzka!
Czekolada - jak wybrać najzdrowszą? Ilustracja: Julia Szostak

Najstarszy człowiek na świecie, który zmarł w wieku 122 lat, był miłośnikiem czekolady. Badania potwierdziły, że jedzenie gorzkiej czekolady może wydłużyć życie nawet o dwa lata. Zanim jednak popadniemy w czekoladowy hurraoptymizm, ustalmy, co nazywamy czekoladą.

Czarna gorzka najlepsza

Podstawowym składnikiem czekolady jest kakao. Jednak czysta czekolada jest dość gorzka w smaku, dlatego w tabliczce prawie zawsze występuje z innymi składnikami. Najzdrowsza czekolada to ciemna, która zawiera 70–99 proc. kakao – jest w niej najwięcej magnezu, błonnika i antyoksydantów. Czekolada deserowa to 50–70 proc. kakao. Jest mniej gorzka, ale wciąż wytrawna. 25–50 proc. kakao znajdziemy w czekoladzie mlecznej, która zawiera także całkiem sporo cukru oraz tłuszcz, mleko w proszku lub śmietankę. Dobra czekolada ma krótką listę składników: kakao (w postaci ziaren kakaowca lub miazgi kakaowej w ilości podanej w procentach), cukier (najlepiej trzcinowy) i dodatki w postaci np. przypraw (skórka pomarańczowa, chili, mięta, trawa cytrynowa, kwiat soli morskiej).

Białą tabliczkę trudno w ogóle nazwać czekoladą, bo to mieszanka cukru, tłuszczu i aromatów, zawierająca jedynie śladowe ilości kakao (zwykle 1 proc.). Unikajmy też czekolad nadziewanych, w których truskawkę udaje burak i sztuczne aromaty, a to wszystko w oprawie emulgatorów, tłuszczy roślinnych, konserwantów i regulatorów kwasowości. Tym, którzy uwielbiają owoce w czekoladzie, polecam czekolady nadziewane BIO, gdzie oprócz prawdziwej miazgi kakaowej z ekologicznych upraw znajdziemy też informację, ile procent malin znajduje się w malinowej nadziewanej czekoladzie.

Zamiast zjadać tabliczkę czekolady, można też pić kakao (ale nie popularne czekoladowe napoje instant dla dzieci). Tutaj także obowiązuje zasada koloru – im ciemniejsze kakao do picia, tym zdrowsze. Innym sposobem jest dodanie sproszkowanego kakao do porannej owsianki albo muesli z jogurtem.

Czekolada na zdrowie

Dwie tabliczki ciemnej czekolady tygodniowo mogą zmniejszyć u kobiet ryzyko zachorowania na udar mózgu dzięki zawartym w niej flawonoidom, których właściwości antyoksydacyjne pomagają walczyć z tą chorobą. Jedzenie czekolady zapobiega także powstawaniu zakrzepów krwi, co z kolei zmniejsza ryzyko zawału serca. Flawonoidy wpływają pozytywnie na koncentrację, zwłaszcza jeśli chodzi o przedmioty ścisłe, takie jak matematyka. Tabliczka gorzkiej czekolady może więc się okazać świetną pomocą naukową przed egzaminem.

Kakao zawiera również składnik o nazwie pentamer, który zakłóca zdolność komórek nowotworowych do rozprzestrzeniania się. Naukowcy z Georgetown University odkryli, że w wyniku działania pentameru białka odpowiedzialne za rozwój nowotworu zostały zahamowane, a komórki przestały się dzielić.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
umartyna zapytał(a) 29 kwietnia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Czekolada - tylko gorzka!
Czy czekolada gorzka zawiera żelazo? Czy anemicy powinni jeść gorzką czekoladę?
Angi odpowiedział(a) 2 maja 2014
tak, gorzka czekolada zawiera żelazo :)
Crushmount zapytał(a) 26 stycznia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Czekolada - tylko gorzka!
Jak kakao wpływa na trądzik?
Dominika odpowiedział(a) 5 lutego 2014
Zgadzam sie kazdy reaguje inaczej, ale mleczna i biala na pewno nie pomoga :)
aleksandreta odpowiedział(a) 27 stycznia 2014
Za to maseczka z drożdży wspomaga walkę z trądzikiem. :)
byk210 odpowiedział(a) 26 stycznia 2014
Przy każdym trądziku należy wyłączyć lub ograniczyć z diety....... kawę, czekolady, alkohol, kakao i chałwy. Niestety działają trądzikotwórczo ...(
dominika.clk odpowiedział(a) 28 stycznia 2014
Kakao samo w sobie nie jest bezpośrednią przyczyną powstawania wyprysków. Raczej produkty bogate w cukier i o wysokiej zawartości tłuszczu (czekolada mleczna i biała) mogą powodować zwiększoną produkcję sebum, a w konsekwencji trądzik. Najbezpieczniej jest wprowadzić do codziennej diety owoce i warzywa, a jeśli mamy ochotę na czekoladę, to jedzmy gorzką, a nie białą, czy mleczną.
alicja.landowska.52 odpowiedział(a) 27 stycznia 2014
Zależy jak reagujesz na czekolade, oczywiscie czekolada i jej wyroby nasilają powstawanie pryszczy,jeśli jesz ją w duzych ilościach. Od czasu do czasu kakałko doda Ci energi i na zrowie bo magnez :)
Vain. odpowiedział(a) 27 stycznia 2014
Kakao to straszny wymuszacz trądziku, jeśli chcesz się zaopatrzyć w nalot na twarzy, konsumuj kakao.
Kolczykomaniaczka odpowiedział(a) 26 stycznia 2014
Dołączam się do pytania. Sama jestem ciekawa odpowiedzi...
umartyna zapytał(a) 29 kwietnia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Czekolada - tylko gorzka!
Czy czekolada gorzka zawiera żelazo? Czy anemicy powinni jeść gorzką czekoladę?
Angi odpowiedział(a) 2 maja 2014
tak, gorzka czekolada zawiera żelazo :)
Crushmount zapytał(a) 26 stycznia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Czekolada - tylko gorzka!
Jak kakao wpływa na trądzik?
Dominika odpowiedział(a) 5 lutego 2014
Zgadzam sie kazdy reaguje inaczej, ale mleczna i biala na pewno nie pomoga :)
aleksandreta odpowiedział(a) 27 stycznia 2014
Za to maseczka z drożdży wspomaga walkę z trądzikiem. :)
byk210 odpowiedział(a) 26 stycznia 2014
Przy każdym trądziku należy wyłączyć lub ograniczyć z diety....... kawę, czekolady, alkohol, kakao i chałwy. Niestety działają trądzikotwórczo ...(
dominika.clk odpowiedział(a) 28 stycznia 2014
Kakao samo w sobie nie jest bezpośrednią przyczyną powstawania wyprysków. Raczej produkty bogate w cukier i o wysokiej zawartości tłuszczu (czekolada mleczna i biała) mogą powodować zwiększoną produkcję sebum, a w konsekwencji trądzik. Najbezpieczniej jest wprowadzić do codziennej diety owoce i warzywa, a jeśli mamy ochotę na czekoladę, to jedzmy gorzką, a nie białą, czy mleczną.
alicja.landowska.52 odpowiedział(a) 27 stycznia 2014
Zależy jak reagujesz na czekolade, oczywiscie czekolada i jej wyroby nasilają powstawanie pryszczy,jeśli jesz ją w duzych ilościach. Od czasu do czasu kakałko doda Ci energi i na zrowie bo magnez :)
Vain. odpowiedział(a) 27 stycznia 2014
Kakao to straszny wymuszacz trądziku, jeśli chcesz się zaopatrzyć w nalot na twarzy, konsumuj kakao.
Kolczykomaniaczka odpowiedział(a) 26 stycznia 2014
Dołączam się do pytania. Sama jestem ciekawa odpowiedzi...