Przejdź do treści

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Czekoladowe króliczki, baranki i jajka ubrane w kolorowe sreberka kuszą już długo przed Wielkanocą. Niestety, zwykle to tłuszcze, cukier, barwniki, konserwanty i kiepskiej jakości czekolada. A może wspólnie z dzieciakami przygotujecie własne, pyszne i zdrowsze czekoladowe pisanki?

Domowe pisanki z czekolady – zdrowa słodycz na Wielkanoc

Domowe pisanki przygotujemy bez szkodliwego cukru, z prawdziwą czekoladą, a kolorowe lukry zrobimy z naturalnych barwników. Nic piękniej nie nada koloru niż sok z buraka czy marchewki, a przecież można wykorzystać także mango, jagody, a nawet jarmuż! To naprawdę prosty i szybki przepis, wspólnymi siłami dacie sobie radę raz-dwa!

Suszone owoce odgrywają w tym przepisie główną rolę. Sklejają pozostałe składniki, ale to niejedyne ich zadanie. Przede wszystkim ich naturalny słodki smak ma zastąpić cukier. Oprócz tego są zdrowe i sycące. Nie będzie po nich takiego efektu, jaki jest po zjedzeniu niezdrowego deseru, czyli chęci jedzenia więcej i więcej. To ze względu na to, że owoce te mają niski indeks glikemiczny. Mimo że są dosyć kaloryczne, poleca się je osobom będącym na diecie. To są wartościowe kalorie.

Suszone owoce zawierają błonnik, potas, pektyny i antyoksydanty. Mają działanie antybakteryjne i oczyszczające. Oprócz tego mają dobry wpływ na pracę jelit i układ pokarmowy. Wzmacniają układ odpornościowy i serce. Dobrze wpływają na stan włosów, cery i paznokci. Są bogate w witaminy i mikroelementy.

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Czego potrzebujesz do wykonania czekoladowych pisanek?

Składniki (na 10-11 sporej wielkości jajek):

– 300 g suszonych owoców (może być miks różnych: śliwki, daktyle, morele czy żurawina, pamiętaj, aby wybrać te bez dodatku cukru)
– 400 g płatków owsianych
– 2 czubate łyżki surowego kakao
– 130 g gorzkiej czekolady
– czubata łyżeczka oleju kokosowego
– kilka łyżek soku świeżo wyciśniętego z warzyw lub owoców (burak, marchew, jarmuż, jagoda, malina)
– 5-6 łyżek ksylitolu

Przygotowanie:

Owoce zalej wrzątkiem i odstaw na bok, aż woda całkowicie wystygnie. Ksylitol umieść w mikserze i zmiksuj, aż powstanie proszek na wzór cukru pudru. Wyciśnij sok z warzyw. Płatki owsiane zmiksuj na drobne okruchy. Owoce przecedź. Do miksera wrzuć płatki owsiane, kakao i suszone owoce. Miksuj, aż uzyskasz jednolitą masę, która nie przykleja się do dłoni. Z masy uformuj kulki.

alt=”jak zrobic pisanki z czekolady” width=”700″ height=”467″ /> Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę razem z olejem kokosowym. Obtocz jajka w czekoladzie i wstaw do zamrażarki na 20 minut.

czekoladowe pisanki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

W tym czasie przygotuj lukier. Do miseczki wsyp 1-2 łyżeczki uzyskanego cukru pudru i dodaj najpierw jedną łyżeczkę soku.

przepis na czekoladowe pisanki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Połącz składniki. Jeśli lukier jest za gęsty, dolej więcej soku. Ważne, aby lukier był gęsty, ale płynący. Gotowy lukier przełóż do woreczków, przewiąż gumką i odetnij końcówkę. Jajka maluj według uznania.

czekoladowe jajka pisanki na wielkanoc

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Kiedy będą już kolorowe, włóż je do zamrażarki na kolejne 10 minut. Jajka są gotowe do jedzenia od razu po przygotowaniu. Przechowuj je w lodówce.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: