Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Czekoladowe pisanki

Czekoladowe pisanki
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Czekoladowe króliczki, baranki i jajka ubrane w kolorowe sreberka kuszą już długo przed Wielkanocą. Niestety, zwykle to tuczące tłuszcze, cukier, barwniki, konserwanty i kiepskiej jakości czekolada. A może wspólnie z dzieciakami przygotujecie własne, pyszne i zdrowsze czekoladowe pisanki?

Domowe pisanki przygotujemy bez szkodliwego cukru, z prawdziwą czekoladą, a kolorowe lukry zrobimy z naturalnych barwników. Nic piękniej nie nada koloru niż sok z buraka czy marchewki, a przecież można wykorzystać także mango, jagody, a nawet jarmuż! To naprawdę prosty i szybki przepis, wspólnymi siłami dacie sobie radę raz-dwa!

Suszone owoce odgrywają w tym przepisie główną rolę. Sklejają pozostałe składniki, ale to ich niejedyne zadanie. Przede wszystkim ich naturalny słodki smak ma zastąpić cukier. Oprócz tego są zdrowe i sycące. Nie będzie po nich takiego efektu, jaki jest po zjedzeniu niezdrowego deseru, czyli chęci jedzenia więcej i więcej. To ze względu na to, że owoce te mają niski indeks glikemiczny. Mimo że są dosyć kaloryczne, poleca się je osobom będącym na diecie. To są wartościowe kalorie. Suszone owoce zawierają błonnik, potas, pektyny i antyoksydanty. Mają działanie antybakteryjne i oczyszczające. Oprócz tego mają dobry wpływ na pracę jelit i układ pokarmowy. Wzmacniają układ odpornościowy i serce. Dobrze wpływają na stan włosów, cery i paznokci. Są bogate w witaminy i mikroelementy.

Składniki (na 10-11 sporej wielkości jajek):

- 300 g suszonych owoców (może być miks różnych: śliwki, daktyle, morele czy żurawina, pamiętaj, aby wybrać te bez dodatku cukru)
- 400 g płatków owsianych
- 2 czubate łyżki surowego kakao
- 130 g gorzkiej czekolady
- czubata łyżeczka oleju kokosowego
- kilka łyżek soku świeżo wyciśniętego z warzyw lub owoców (burak, marchew, jarmuż, jagoda, malina)
- 5-6 łyżek ksylitolu

Przygotowanie:

Owoce zalej wrzątkiem i odstaw na bok, aż woda całkowicie wystygnie. Ksylitol umieść w mikserze i zmiksuj, aż powstanie proszek na wzór cukru pudru. Wyciśnij sok z warzyw. Płatki owsiane zmiksuj na drobne okruchy. Owoce przecedź. Do miksera wrzuć płatki owsiane, kakao i suszone owoce. Miksuj, aż uzyskasz jednolitą masę, która nie przykleja się do dłoni. Z masy uformuj kulki.

jak zrobic pisanki z czekolady

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę razem z olejem kokosowym. Obtocz jajka w czekoladzie i wstaw do zamrażarki na 20 minut.

czekoladowe pisanki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

W tym czasie przygotuj lukier. Do miseczki wsyp 1-2 łyżeczki uzyskanego cukru pudru i dodaj najpierw jedną łyżeczkę soku.

przepis na czekoladowe pisanki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Połącz składniki. Jeśli lukier jest za gęsty, dolej więcej soku. Ważne, aby lukier był gęsty, ale płynący. Gotowy lukier przełóż do woreczków, przewiąż gumką i odetnij końcówkę. Jajka maluj według uznania.

czekoladowe jajka pisanki na wielkanoc

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Kiedy będą już kolorowe, włóż je do zamrażarki na kolejne 10 minut. Jajka są gotowe do jedzenia od razu po przygotowaniu. Przechowuj je w lodówce.


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Zrezygnuj z cukru

Długość trwania: 1 tydzień

Polecane artykuły

Wielkanocna baba orkiszowa

Małgorzata Dzięgielewska

Pascha kokosowo-miodowa

Agnieszka Piątkowska

Moja własna pisanka

Agnieszka Radziszowska

najpopularniejsze artykuły