Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

Da się zdrowo przeżyć święta?

Da się zdrowo przeżyć święta?
Zdjęcie: shutterstock
Święta już niebawem. Czas radości, odpoczynku i wizyt rodzinnych. Ale też czas biesiadowania, który często kończy się... bólem brzucha z przejedzenia. Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jedz powoli, nie dokładaj

Aby uniknąć przejedzenia, od razu nałóż na talerz taką porcję posiłku, jaką zamierzasz zjeść. Nie powinna być większa niż na co dzień. Jedz powoli, przeżuwaj dokładnie, delektuj się smakami. Dzięki temu nie tylko szybciej się najesz, ale też zmniejszysz ryzyko niestrawności.

Pamiętaj o warzywach

Nawet podczas świątecznych posiłków nie powinno zabraknąć warzyw. Są niskokaloryczne, bogate w błonnik pokarmowy, który nie tylko daje szybkie uczucie sytości, ale też ogranicza przyswajanie tłuszczu z pozostałych posiłków. Przygotuj sałatki, surówki, warzywa grillowane. Niech każdy znajdzie coś dla siebie!

Doprawiaj

Świąteczne dania możesz doprawić przyprawami i ziołami, które wspomagają pracę układu pokarmowego i ułatwiają trawienie. Są to bazylia, rozmaryn, majeranek, goździki, kminek czy imbir.

Zmień recepturę potraw na zdrowszą

Niektóre tradycyjne potrawy są dość ciężkostrawne. Co zrobić, by zaserwować rodzinie smaczne dania, po których zjedzeniu nie będzie uczucia ciężkości? Zmień ich recepturę! Przykłady: świątecznych zup nie zabielaj śmietaną i mąką, ale użyj do tego celu chudego mleka. Zamiast mięso smażyć na tłuszczu, zgrilluj lub upiecz w folii bez tłuszczu. Do pieczenia ciasta użyj mniej cukru i tłuszczu niż zwykle; jako zamiennik tłuszczu możesz użyć miękkiego awokado, zamiast cukru – naturalnego słodzika (np. ksylitolu) lub słodkiego banana. Do sałatki jarzynowej zamiast tony majonezu dodaj jogurt z odrobiną musztardy (lub jogurt + mniejszą ilość majonezu).

Po posiłku odejdź od stołu

Gdy siedzimy przy suto zastawionym stole, okazuje się, że jemy cały czas, nawet wtedy, kiedy wcale nie jesteśmy głodni. Dlatego po głównym posiłku odejdź od stołu. Skup się na rozmowie z bliskimi, świątecznej atmosferze. W ten sposób łatwiej ci będzie odwrócić uwagę od jedzenia. A może wszyscy wspólnie wybierzecie się na wiosenny spacer?

A gdy przesadzisz?

Zaparz sobie ziółka. Są często jednymi z najskuteczniejszych sposobów walki z przejedzeniem i niestrawnością. Ulgę przyniesie wypicie herbatki z mięty pieprzowej, kopru włoskiego, rumianku czy lukrecji.

Świąteczne dania mogą być i smaczne, i nie przejechać po naszym przewodzie pokarmowym jak przysłowiowy czołg. Wystarczy odrobina umiaru. Smacznego!

 

Małgorzata Różańska - dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij