Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Żelatyna, która jest zawarta w klasycznym przepisie na domową galaretkę, coraz częściej budzi kontrowersje. Szczególnie wśród osób rezygnujących z produktów pochodzenia zwierzęcego. Mamy alternatywę – pyszny galaretkowaty deser bez grama żelatyny!

Zamiast żelatyny użyliśmy agar-agar. Jest to substancja żelująca wytwarzana z glonów. Stosuje się ją przy produkcji słodyczy. O tym, że cukier jest kiepskim wyborem, wiedzą chyba wszyscy, dlatego zastąpiliśmy go naturalnym słodkim smakiem daktyli. Owoce te, zarówno świeże, jak i suszone, zawierają mnóstwo błonnika, witamin takich jak C, A, E, K oraz minerały: żelazo, magnez, wapń, fosfor czy cynk. Dodatkowo chronią przed zachorowaniem na miażdżycę i chorobami serca.

W skład naszej galaretki wchodzą migdały, a właściwie mleko, które z nich zrobiliśmy poprzez wcześniejsze ich namoczenie, zmiksowanie z wodą i odcedzenie. Odcedzone orzechy możesz dodać do owsianki, koktajlu albo zdrowych ciasteczek. Migdały to doskonałe źródło wartości odżywczych. Przede wszystkim zawierają zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, które między innymi dobrze wpływają na pracę mózgu. Dzięki zawartości błonnika migdały dobrze wpływają na pracę jelit. Oprócz tego zawierają witaminy, minerały, obniżają poziom cholesterolu i świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska w ciągu dnia.

Wegańską galaretkę wzbogaciliśmy o herbatę matcha, czyli japońską zieloną sproszkowaną herbatę.

Całość zwieńczymy jagodami goji, które ze względu na swoje dobroczynne działanie zostały uznane za superfood. To zasługa ich składu, w który między innymi wchodzi mnóstwo aminokwasów, witamin, minerałów, nienasycone kwasy tłuszczowe i kwasy omega-6.

Taka galaretka to świetny pomysł na deser albo zdrową przekąskę.

Potrzebujesz:

- 60 g migdałów
- 700 ml wody
- 100 g suszonych daktyli
- 1 czubatą łyżeczkę herbaty matcha
- 2 łyżeczki agar-agar
- 3 łyżki jagód goji

Przygotowanie:

Dzień wcześniej zalej migdały wodą i odstaw na noc w temperaturze pokojowej.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Następnego dnia przecedź orzechy. Do miksera wrzuć migdały, daktyle i wodę. Całość miksuj ok. 3 minut. Po tym czasie przecedź uzyskane mleko przez gazę ‒ mocno odciśnij pozostałą masę.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Przelej płyn ponownie do miksera i dodaj matchę. Zmiksuj chwilę. Wlej całość do garnka i zagotuj. Zmniejsz ogień i stopniowo dodawaj agar-agar, cały czas mieszaj. Przelej płyn do foremek i odstaw do wystygnięcia.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Następnie włóż deser do lodówki i poczekaj mniej więcej pół godziny, aż mocno zgęstnieje. Jagody goji zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Przecedź. Galaretkę podawaj z jagodami goji. 

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
bwp zapytał(a) 12 lutego 2016
Pytanie dotyczy artykułu Deser z matcha, czyli wegańska galaretka
Co to jest herbata matcha i gdzie ją kupić?