Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Dieta na piękne włosy

Dieta na piękne włosy
Wiele produktów z diety na piękne włosy można znaleźć na targu. Zdjęcie: shutterstock

Co może zdziałać dla włosów odżywka? Wnikając w łuskę włosa – z pewnością wygładza i pomaga w rozczesywaniu. Ale czy odżywia? Włosy są tkanką martwą, dlatego by były w dobrej kondycji, trzeba wzmacniać je od środka. Oto dieta na piękne włosy.

Na piękne włosy: jagody i borówki           

Według naukowców borówki zawierają najwięcej przeciwutleniaczy spośród 40 przebadanych przez nich owoców i warzyw. A dieta bogata w przeciwutleniacze doskonale wpływa na kondycję zarówno skóry, jak i włosów. Zawarta w nich witamina C pomaga w lepszym ukrwieniu skóry głowy. Borówki oraz jagody są również źródłem selenu i cynku, czyli pierwiastków dla włosów najcenniejszych. Nasza propozycja – dodawaj je razem z truskawkami do domowych koktajli.

Na piękne włosy: oliwa z oliwek

Bogata w witaminy A, E, D oraz K oliwa z oliwek odżywia włosy, chroni przed utratą wilgoci i przywraca im naturalną barierę ochronną. Sprawia, że są gładkie i lśniące. Wybieraj niefiltrowaną oliwę z pierwszego tłoczenia, która ma zielonkawożółty kolor i jest naturalnie mętna. To właśnie ona jest najlepszym źródłem cennych przeciwutleniaczy. Dodawaj ją do sałatek tuż przed jedzeniem. Wysoka temperatura i światło sprawiają, że oliwa traci cenne właściwości.

Na piękne włosy: szpinak, brokuły i brukselka

Wszystkie te zielone warzywa zawierają witaminy A i C oraz żelazo. Witaminy są potrzebne do produkcji sebum, które chroni włosy przed negatywnym oddziaływaniem czynników zewnętrznych – słońcem, wiatrem, zanieczyszczeniami. Z kolei niedobór żelaza w diecie powoduje wypadanie włosów. Pamiętaj o tym, by każdego dnia dodawać zielone warzywa np. do obiadu.

Na piękne włosy: pestki dyni i orzechy

Pestki dyni zawierają cały pakiet potrzebnych włosom kwasów tłuszczowych, cynku i biotyny. Cynk wzmacnia włosy, kwasy tłuszczowe odżywiają skórę głowy, natomiast biotyna wzmacnia mieszki włosowe. Traktuj je jako przekąskę albo dodatek do sałatek.

Na piękne włosy: jajka i marchewka

Zawierają pełnowartościowe białko oraz witaminy A, D i B. Składniki te pomagają przenosić tlen do mieszków włosowych i tym samym wpływają na wzmocnienie włosów, ich grubość i wytrzymałość. Sięgaj po nie zwłaszcza rano. My proponujemy spożywać je w postaci zdrowego i pożywnego śniadania: omleta z płatkami owsianymi lub po prostu jajek przygotowanych na twardo.

Z kolei wit. A, którą w dużej ilości znajdziemy w marchewce, pozwoli utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia włosów i skóry głowy.

Na piękne włosy: ostrygi

To dla włosów prawdziwe dobro luksusowe. Bogate w cynk, miedź, magnez, żelazo, mangan stoją na straży prawdziwie lśniących i mocnych włosów. Chronią przed ich wypadaniem, regenerują i wzmacniają.

O czym jeszcze musimy pamiętać, by mieć piękne włosy? Doradza Magda Szymczak, trycholożka z warszawskiej kliniki włosów Hair Lab.

Jeśli chcemy poprawić kondycję naszych włosów za pomocą produktów naturalnych, warto zastosować terapie ziołowe, najlepiej w postaci koktajli. Najprostszy koktajl na piękne włosy? Przygotuj liście skrzypu polnego, pokrzywy, korzenia łopianu, następnie zalej szklanką wrzątku i parz około 20 minut. Raz dziennie pij przygotowany wywar. Równocześnie warto pamiętać o zbilansowanej diecie. Oto składniki, których nie może w niej zabraknąć, jeśli chcemy, by włosy były piękne, mocne i lśniące: biotyna (znajdziemy ją w orzechach, żółtkach jaj, szpinaku, pomidorach), kwas foliowy (obecny w kapuście włoskiej, pomarańczach, brukselkach, pietruszce), witamina B6 (bogate w nią są ziemniaki, produkty zbożowe, mięso z piersi indyka, kasza gryczana), witamina B12 (najwięcej znajdziemy jej w rybach – szczupaki, makrele – mięsie królika, cielęcinie, jajach).

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij