Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

Dieta przy chorej tarczycy

Dieta przy chorej tarczycy
Zdjęcie: shutterstock
Choroby cywilizacyjne dotyczą nas wszystkich coraz częściej. Niestety, w ostatnim czasie sporo osób boryka się z problemami dotyczącymi tarczycy. Nadczynność, niedoczynność, Hashimoto, guzki i torbiele… Podstawa to odpowiednie leczenie. Ale przy chorobach tarczycy ogromne znaczenie ma także dieta. Jak powinna wyglądać, by nasza tarczyca była zadowolona?

Tarczyca to jeden z ważniejszych gruczołów w naszym organizmie. Ten niewielki organ w kształcie motyla może przysporzyć wielu problemów! Oczywiście podstawą każdej diagnozy jest wizyta u lekarza. W przypadku problemów z tarczycą kieruj się do endokrynologa. Właściwe postępowanie tuż po diagnozie to wdrożenie odpowiedniego leczenia, które ureguluje pracę naszej tarczycy. Metody farmakologiczne możesz wspomagać także dietą. Odpowiedni dobór produktów, sięganie po te, które tarczycy pomogą, i eliminacja szkodliwych, znacząco wpłyną na pracę tarczycy i twoje samopoczucie.

Przede wszystkim dieta powinna być indywidualna i dostosowana do występującej u ciebie jednostki chorobowej. Aby była właściwie zbilansowana, warto zwrócić się po pomoc do dietetyka, który w zależności od rodzaju choroby ułoży zoptymalizowaną dietę. Tymczasem już teraz możesz poznać kilka wskazówek, które wprowadzą cię w temat diety w chorobach tarczycy.

Co wprowadzić do diety? Czego unikać? Co pomoże zmęczonej tarczycy i co nie będzie jej szkodzić?

Produkty, które wspomogą pracę tarczycy

Pełnowartościowe białko

Dokładniej mówiąc, produkty, które to białko zawierają. Należą do nich przede wszystkim chude mięso, takie jak drób, indyk, królik, chuda wieprzowina, oraz jaja. Pełnowartościowe białko jest bardzo dobrym źródłem tyrozyny – aminokwasu niezbędnego do produkcji i syntezy hormonów tarczycy.

Orzechy i nasiona

Są zarówno źródłem białka w naszej diecie, jak i selenu – głównego kofaktora enzymów tarczycy. W szczególności zalecane są orzechy brazylijskie, migdały, orzechy włoskie, laskowe i nerkowca. Z nasion zaś należy sięgać po słonecznik, chia, dynię i sezam.

Rośliny strączkowe

Z roślin strączkowych powinniśmy wybierać jedynie cieciorkę i soczewicę. Są dobrym źródłem cynku, aminokwasów i L-tyrozyny (aminokwasu, który naturalnie pomaga organizmowi w produkcji własnego hormonu tarczycy) . Odpowiadają za mechanizmy odpornościowe w naszym organizmie i regulują tempo metabolizmu. Dodatkowo wzmacniają pracę naszego mózgu i układu nerwowego.

Ryby morskie

Są bogate w kwasy omega-3, które odgrywają szczególną rolę w chorobie Hashimoto – wspomagają pracę układu odpornościowego, a ponadto pobudzają przemianę T4 w formę aktywną T3. Ryby morskie są również dobrym źródłem witaminy D, a ta także ma swój niemały udział wspomagający pracę naszego układu odpornościowego. Jej niedobór może wpłynąć na nadczynność przytarczyc. Kupując ryby, należy pamiętać, aby wybierać te z naturalnych, ekologicznych hodowli lub wolno żyjące.

Owoce

Szczególnie zalecane są banany będące źródłem tyrozyny oraz ananasy jako źródło bromeliny, enzymu sprzyjającego regulacji masy ciała i zmniejszającego stany zapalne. Dodatkowo są źródłem przeciwutleniaczy, witamin, minerałów i flawonoidów. 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij