Przejdź do treści

Dieta przy chorej tarczycy — czego należy unikać? 

słoik z orzechami włoskimi
Masz chorą tarczycę? Zobacz, jak powinna wyglądać twoja dieta Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Dieta w chorobach tarczycy odgrywa ogromną rolę. Poprawnie dobrana może również wpływać korzystnie na samopoczucie pacjenta. Przy tego typu dolegliwościach zalecane jest spożywanie produktów bogatych w witaminy, minerały, białko oraz zdrowe tłuszcze wspierające funkcjonowanie tarczycy i układu hormonalnego. Jaka dieta powinna wyglądać dieta przy chorej tarczycy? 

Dieta przy niedoczynności tarczycy 

Dieta przy niedoczynności tarczycy powinna być bogata w błonnik pokarmowy, który występuje w warzywach, owocach i pełnoziarnistych produktach zbożowych. Wspiera on prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Ponadto należy zwrócić uwagę na spożywanie produktów zawierających: 

  • jod,  
  • selen,  
  • cynk, 
  • żelazo. 

Pierwiastki te są istotne dla produkcji hormonów tarczycy. Co więcej, konieczna może być suplementacja witamin zwłaszcza w przypadku ich niedoborów.  

Czego należy unikać, mając niedoczynność tarczycy? Przede wszystkim zaleca się unikanie posiłków, będących źródłem substancji ograniczających przyswajanie jodu (goitrogenów). Można je znaleźć w produktach, takich jak: 

  • soja,  
  • rzepa,  
  • kalafior,  
  • kapusta, 
  • brokuły.  

Powinno się też zminimalizować spożywaną ilość cukrów prostych i tłuszczów nasyconych, które mogą przyczynić się do nadwagi i pogorszenia stanu zdrowia.

Hormonami tarczycy nie da się wyleczyć otyłości

Dieta odchudzająca przy chorej tarczycy 

Dieta przy niedoczynności tarczycy powinna być skomponowana w taki sposób, aby nie tylko wspomóc funkcjonowanie organizmu, ale także zapobiec nagłemu wzrostowi masy ciała. Diety restrykcyjne lub oparte na wybranych produktach mogą prowadzić do efektu jojo. Warto zatem pamiętać o regularnym spożywaniu 5 posiłków dziennie. Produkty w codziennym menu, jakie można wziąć pod uwagę to: 

  • jajka; 
  • płatki owsiane; 
  • chude mięso; 
  • pieczone ryby; 
  • niektóre gotowane i surowe warzywa, np. buraki; 
  • ziemniaki; 
  • ryż; 
  • owoce bogate w polifenole, np. truskawki, maliny; 
  • mleko.

Tarczyca — dieta w chorobie Hashimoto 

Dieta przy chorobie Hashimoto, będącej przewlekłym limfocytarnym zapaleniem tarczycy, wymaga szczególnej uwagi. W celu zmniejszenia stanów zapalnych w organizmie zaleca się wzbogacenie diety w produkty, zawierające kwasy omega-3, witaminy A, E, C, D oraz B12, np.: 

  • ryby morskie; 
  • oleje roślinne; 
  • nasiona chia; 
  • orzechy. 

Białko również jest istotne w codziennym odżywianiu. Stanowi nawet 25% codziennego spożycia, co może pomóc w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała oraz poprawnym funkcjonowaniu tarczycy. Zaobserwowano zwiększoną częstotliwość występowania celiakii u osób z chorobą Hashimoto, należy wówczas wdrożyć dietę bezglutenową.

Kamila Bogucka i Lidia Wójcik, "Ogarnij Hashimoto”/ Archiwum prywatne

Jaka powinna być dieta przy nadczynności tarczycy? 

W przypadku nadczynności tarczycy, gdzie metabolizm jest przyspieszony, konieczne jest znaczne zwiększenie podaży energii. Menu warto wzbogacić o produkty bogate w białko, takie jak: 

  • chude mięso,  
  • ryby,  
  • jaja, 
  • fasola, 
  • orzechy.  

Jednocześnie osoby cierpiące na nadczynność tarczycy muszą ograniczyć spożycie tłuszczów i wysokoprzetworzonych produktów o niskiej wartości odżywczej.  

Zaleca się także stosowanie diety lekkostrawnej, unikanie smażenia czy grillowania, a zamiast tego gotowanie na parze lub duszenie. Warto również uwzględnić suplementację kwasami omega-3, witaminami A, C, E oraz ograniczenie produktów bogatych w jod. Nie można zapominać o tym, że wdrożenie odpowiedniej diety trzeba wcześniej skonsultować z lekarzem lub dietetykiem, aby dostosować ją do stanu zdrowia pacjenta.  

 

Bibliografia: 

  1. Bogdański P., Michałowska J., Pastusiak K., Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy, Wybrane problemy kliniczne, 2017. 
  2. Danailova, Y.; Velikova, T.; Nikolaev, G.; Mitova, Z.; Shinkov, A.; Gagov, H.; Konakchieva, R. Nutritional Management of Thyroiditis of Hashimoto, 2022. 
  3. Larsen D., Singh S., Brito M., Thyroid, Diet, and Alternative Approaches, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2022, s. 2973–2981. 
  4. Osowiecka, K.; Myszkowska-Ryciak, J. The Influence of Nutritional Intervention in the Treatment of Hashimoto’s Thyroiditis—A Systematic Review, 2023. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: