Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Do trzech razy pesto

Do trzech razy pesto
Pesto ze świeżego zielonego groszku i pestek dyni. Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Marchew, orzechy laskowe, lubczyk, natka pietruszki, pestki dyni… Lista naszych lokalnych składników, z których można zrobić pesto, jest długa. Wypróbujcie nasze przepisy i wkręćcie się w kręcenie pesto!

Włosi od pokoleń kręcą pesto. Przepyszne zielone ‒ z bazylią ‒ znane jest na całym świecie, nie mniej popularne jest także pesto rosso (czerwone) ‒ odmiana sycylijska, z suszonymi pomidorami. Wszyscy chyba dobrze je znamy i bardzo lubimy, ale tak jak Włoszki, które ze swojego targu przynoszą do domu orzeszki piniowe i dorodne zioła, i my idźmy na swój, kupmy garść naszych rodzimych orzechów, pestek dyni bądź słonecznika, chwyćmy za pęczek młodej, świeżej zieleniny i ukręćmy sobie świeże, tanie, nasze polskie, lokalne pesto.

Przy doborze składników zdecydowanie można zaszaleć! Natka marchewki, rzodkiewki, pietruszki, pokrzywa, świeży szpinak, liście brokułu, pędy młodego czosnku, rukola, jarmuż, świeży zielony groszek... To wszystko jest jak najbardziej jadalne, smaczne, bardzo odżywcze i czeka tylko na ukręcenie. Rodzaj zieleniny można sobie dowolnie zmieniać, tak samo jak dodatki. Raz można wsypać słonecznik lub orzechy laskowe, innym razem migdały lub orzechy włoskie. Dobrej jakości oliwa z oliwek jest bardzo ważna, ale nie mniej smaczne pesto wyjdzie z tłoczonym na zimno olejem lnianym, słonecznikowym lub rzepakowym. I do tego zioła. Oprócz bazylii ciekawym akcentem w pesto mogą być: szałwia, estragon, tymianek czy lubczyk. Chwila ukręcania w moździerzu lub szybkiego miksowania w blenderze i gotowe. 

Potem już tylko wystarczy ugotować makaron, obtoczyć go w pesto i szybki, prosty, smaczny obiad w sam raz na lato ląduje na stole. Ale sposobów na wykorzystanie słoiczka pysznego pesto jest o wiele więcej. Posmaruj nim kanapki z dużą ilością warzyw, dodaj do burgera, polej na pieczone warzywa lub posmaruj nim ciasto francuskie, zawiń i zamień w pyszne pieczone roladki. Doskonale smakuje także na pizzy. Pesto możesz również zamienić w pyszny dressing do świeżej letniej sałatki, wystarczy, że wymieszasz je z jogurtem lub majonezem. Piekąc chleb lub bułki, dodaj odrobinę pesto, fantazyjnie go zwiń, a potem wyjmij z pieca niezwykle aromatyczne pieczywo. Kleksem z pesto możesz również wzbogacić zupę z sezonowych warzyw. 

I to właśnie teraz, kiedy stragany uginają się wręcz od ciężaru zielonych pędów i doniczek z ziołami, jest idealny czas, żeby sobie trochę pesto ukręcić na zapas. Najlepiej jest zrobić od razu większą ilość, część zapakować w plastikowe pojemniki i zamrozić. A zimą, kiedy zatęsknimy za latem, wyciągnąć pesto z zielonego groszku i rozkoszować się nim znowu.

Pesto ze świeżego zielonego groszku i pestek dyni 

To pesto może być świetną pastą na letnie warzywne kanapki, ale wspaniale sprawdzi się też jako sos do makaronu, tego tradycyjnego z mąki lub witariańskiego, zrobionego z cukinii.

Składniki (1 średni słoik):

- 2 szklanki świeżo wyłuskanego zielonego groszku (300 g – waga po obraniu)
- 1/2 szklanki pestek dyni

- 10 dużych listków świeżego lubczyku
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (albo parmezanu w wersji wege)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej
- szczypta czarnego mielonego pieprzu 

Przygotowanie:

Łuskamy zielony groszek. Podprażamy pestki dyni na patelni. Przygotowujemy resztę składników. Następnie wrzucamy je do blendera i miksujemy na gładko. Przechowujemy w lodówce i spożywamy w ciągu tygodnia bądź zamrażamy na dłużej.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij