Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Domowa chałwa

Domowa chałwa
Robimy chałwę w domu! Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Jeśli sięgając po słodycze, można dokonać zdrowego wyboru, to tym wyborem będzie chałwa. Zawdzięcza to zawartości sezamu, który jest skarbnicą wartości odżywczych. Oczywiście mowa tu o naprawdę dobrej i prawdziwej chałwie, a taką właśnie możecie zrobić sami!

Sezamowy smakołyk, który leży na półkach w sklepach, zawiera niestety najczęściej cukier i substancje konserwujące. Dlatego właśnie warto chałwę zrobić samodzielnie, według zdrowego przepisu. Cukier zastąpimy niewielką ilością miodu. Bez konserwantów stanowczo się obejdzie. Przy wyborze dodatków można, a nawet należy poszaleć: orzechy, suszone owoce, cynamon, surowe kakao, kardamon, woda różana albo gorzka czekolada – co tylko chcecie!

Sezam biały ma większą zawartość żelaza niż sezam czarny, dlatego to właśnie jego warto użyć przy przygotowaniu chałwy. Zawiera substancje odżywcze, takie jak kwasy omega-6, witaminy, błonnik pokarmowy oraz flawonoidowe fenolowe przeciwutleniacze. Sezam powinien być nieodłącznym składnikiem diety wegetariańskiej. Zawiera mnóstwo białka, żelaza, cynku, wapna, magnezu i kwasu fitowego. Oprócz tego te małe ziarenka obniżają poziom ciśnienia krwi, chronią przed zmianami miażdżycowymi, obniżają poziom złego cholesterolu i podnoszą poziom dobrego. Poza tym sezam wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Zawiera witaminę B1, która działa uspokajająco i wspomaga pracę układu nerwowego. Zawarte w sezamie przeciwutleniacze pomagają w oczyszczeniu skóry.

Tyle zalet plus niepowtarzalny smak – robimy sami wyśmienitą chałwę!

Domowa chałwa

Składniki:

- 300 g sezamu
- 5‒6 łyżek płynnego miodu
- 2 garści ulubionych orzechów (lub inne dodatki wymienione wyżej, wedle uznania)

Przygotowanie:

Sezam podpraż na patelni, aż zacznie ładnie pachnieć i lekko się zarumieni. Trzeba go cały czas mieszać, bo gdy się przypali, chałwa będzie gorzka w smaku. Przesyp ziarna do blendera. 

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Miksuj, aż się zmielą.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Wsyp do miski, dodaj część płynnego miodu. 

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Podpraż orzechy, posiekaj i dodaj do masy. Wymieszaj dokładnie. Chałwa powinna być plastyczna, zbita i masa nie powinna się kleić do dłoni. Jeśli jest taka potrzeba, dodaj więcej miodu.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Uzyskaną masę ułóż w naczyniu ‒ najlepiej sprawdzi się foremka sylikonowa. Kiedy chałwa ostygnie, włóż ją do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Chałwę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. 


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com


 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Laryssa zapytał(a) 10 grudnia 2015
Pytanie dotyczy artykułu Domowa chałwa
A jaki zamiennik dla miodu - dla osoby niejedzącej miodu?
Laryssa odpowiedział(a) 14 grudnia 2015
Dzięki, zacznę od trzcinowego ;) Pozdrawiam.
ania.kierzbun odpowiedział(a) 11 grudnia 2015
Rozpuść cukier, kiedyś już tak zrobiłam chałwę. Powodzenia i smacznego! :)
tofka zapytał(a) 1 grudnia 2015
Pytanie dotyczy artykułu Domowa chałwa
Matka uwielbia, się zastanawiam czy nie zrobić w ramach gwiazdkowego prezentu ;)?
pawel odpowiedział(a) 2 grudnia 2015
vxcvxcvxcv
Laryssa zapytał(a) 10 grudnia 2015
Pytanie dotyczy artykułu Domowa chałwa
A jaki zamiennik dla miodu - dla osoby niejedzącej miodu?
Laryssa odpowiedział(a) 14 grudnia 2015
Dzięki, zacznę od trzcinowego ;) Pozdrawiam.
ania.kierzbun odpowiedział(a) 11 grudnia 2015
Rozpuść cukier, kiedyś już tak zrobiłam chałwę. Powodzenia i smacznego! :)
tofka zapytał(a) 1 grudnia 2015
Pytanie dotyczy artykułu Domowa chałwa
Matka uwielbia, się zastanawiam czy nie zrobić w ramach gwiazdkowego prezentu ;)?
pawel odpowiedział(a) 2 grudnia 2015
vxcvxcvxcv