Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Domowa „jarzynka”

Domowa „jarzynka”

Jeśli korzystacie z gotowych przypraw typu „jarzynka”, koniecznie czytajcie skład i wybierajcie te bez polepszaczy, z największą zawartością warzyw. A jeszcze lepiej zróbcie sobie taką przyprawę sami – to banalne! 

Domowa „jarzynka” będzie mieć w składzie dokładnie to, co wykorzystacie do jej przygotowania. Zero polepszaczy, barwników, no i soli, której gotowe mieszanki lubią mieć w sobie tonę. Dobrze mieć słoiczek takiego specyfiku własnej produkcji pod ręką w kuchni, bo to uniwersalny dodatek – do zup, sosów, dań jednogarnkowych, makaronów. Zaopatrzcie się w dobrej jakości suszone warzywa oraz resztę składników i zabierajcie się do roboty!

Jak zrobić domową "jarzynkę"?

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (średni słoik, 150 g):

- 100 g mieszanki suszonych warzyw (marchewki, pasternaku, pora i selera)
- 1 łyżka suszonej zielonej pietruszki
- 3 łyżki suszonej cebuli
- 15 małych ziarenek ziela angielskiego
- 15 ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 2 łyżki czosnku w płatkach
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 6 suszonych liści laurowych
- 1 łyżka ziół prowansalskich (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Suszone warzywa, przyprawy w ziarnach oraz liście laurowe mielimy partiami w młynku do kawy lub przypraw. Przesiewamy przez sitko i przesypujemy do szczelnego słoika. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu do 2 miesięcy. 

Używamy 2 łyżeczek na kubek rozgrzewającego rosołu do picia lub 1 łyżki na litr zupy, a w innych potrawach wedle własnego upodobania.


Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij