Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Domowa musztarda na lepsze trawienie

Domowa musztarda na lepsze trawienie
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
O tym, że smaczniej i zdrowiej jest przygotowywać jedzenie samemu, niż je kupować, piszemy dosyć często. I to samo dotyczy musztardy. Chyba nie ma nic prostszego – potrzebujesz jedynie gorczycy, wody, octu, odrobiny soli i miodu. Dodatkowo możesz użyć świeżych ziół. Domowa musztarda jest pycha!

Podstawą musztardy jest gorczyca. Ponieważ rozgrzewa, jej olejki wykorzystuje się przy produkcji maści i plastrów rozgrzewających. Ma też działanie bakteriobójcze, poprawia trawienie i dobrze wpływa na odchudzanie. Dlatego musztardę, jako dodatek do potraw, podjadać warto.

O czym warto pamiętać, przygotowując domową musztardę? Namocz porządnie gorczycę, dzięki temu napęcznieje i zmięknie – będzie łatwiej ją utrzeć. Każdy z nas lubi inne smaki. Dla jednego musztarda powinna być bardziej ostra, dla innego mniej. Jedni lubią bardziej gęstą, inni wolą rzadszą. Nie dodawaj więc od razu całej wody i octu. Rób to stopniowo i smakuj na bieżąco. Odstaw gotową musztardę na 12 godzin do lodówki, po tym czasie wszystkie składniki się przegryzą.

Składniki:

- 3 łyżek czarnej gorczycy
- 3 łyżek żółtej gorczycy
- pół łyżeczki miodu
- szczypty soli
- 9–10 łyżek wody
- 4–5 łyżek octu z białego wina
- 4 łyżek posiekanej kolendry

Dzień wcześniej przez parę minut upraż gorczycę na suchej patelni. Zalej 5 łyżkami wody i octem – odstaw na bok na noc.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Następnego dnia gorczycę razem z wodą i octem wlej do moździerza, dodaj resztę wody, sól, kolendrę i miód.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Utrzyj, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Zamiast ucierać w moździerzu, można zmiksować w blenderze. Musztardę odstaw do lodówki na 12 godzin. Gotowa do jedzenia jest od razu, ale po 12 godzinach będzie smaczniejsza. Taką musztardę przechowuj szczelnie zamkniętą w lodówce przez mniej więcej 2 tygodnie.

 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij